Анкета на Reuters показва, че износът на Китай през месец юни вероятно е спаднал заради отслабеното глобално търсене и вследствие на рязкото покачване на наложените от САЩ мита върху най-голямата търговска нация. Това буди притеснения за глобално икономическо забавяне сред експерти.

Според проучването на Reuters се очаква вносът на Китай да бележи спад за втори пореден месец, което е показателно за продължаващото слабо вътрешно търсене. Изводът - Пекин трябва да въведе по-големи мерки за икономическа подкрепа.

"Ако данните от петък за търговията са на едно ниво със слабите прогнози или са по-лоши, това може да събуди опасения за по-рязко от очакваното забавяне на икономиката на Китай, а оттам и риск от глобална рецесия", уведомява агенцията.

Съседната на Китай Южна Корея миналата седмица намали износните си прогнози и понижи целта годишен икономически растеж до най-ниското ниво за последните 7 години, докато междувременно търговската война между Вашингтон и Пекин продължава да се развива и да тежи на глобалното търсене.

В анкетата на Reuters са участвали 34 икономисти, които са дали средна прогнозна оценка, че се очаква износът на Китай за юни да спадне с 2% спрямо предходната 2018 година, въпреки майското повишение с 1,1%.

Месец юни беше първият пълен месец, в който действаха по-високите тарифи на САЩ върху китайски стоки за 200 млрд. щатски долара.

Според анализ на фабричните поръчки се очаква икономическите проблеми на страната да се задълбочат и през третото тримесечие - очаква се свиване на поръчките за износ.

Някои от анализаторите в проучването тълкуват пък, че неочакваното покачване на цените на доставките през май е отговор на застрашените от Вашингтон китайски износители, които се опитали да изпреварят влизането на новите мита от САЩ.

Как забавянето на китайската икономика се усети по целия свят?

Как забавянето на китайската икономика се усети по целия свят?

Поднебесната империя стана важен партньор на множество страни. И сега те усещат болката

Слаб внос

Спрямо данните от проучването на агенцията се очаква вносът на Китай също да се свие през месец юни, но не толкова, колкото през месец май. Прогнозата на анализаторите е вносът да спадне с 4.5% на годишна база, възстановявайки се от свиването с 8.5%, регистрирано предходния месец.

Факторите могат да се търсят както в глобално падащите цени на суровините, така и в това, че инфраструктурните разходи на правителството, чрез които се очакваше увеличаване на вноса на суровини, се разгръщат по-бавно, отколкото някои анализатори бяха предвидили.

Очакванията са, че икономическият растеж на Китай за второто тримесечие се е забавил с 6,2%, което ще е най-ниското ниво за страната от поне 27 години насам, след отчетените 6,4% пред първите 3 месеца на 2019 година.

Пълният доклад ще бъде публикуван на 15 юли.

Китай увеличи златните си резерви с над 80 тона за последните месеци

Китай увеличи златните си резерви с над 80 тона за последните месеци

През тази година централните банки може да купят общо 700 тона