Централните банки не спират да купуват злато през 2019 г., увеличавайки резервите си на фона на забавянето на икономическия растеж и на увеличаването на търговските и геополитически напрежения, пише Bloomberg.

Централната банка на Китай не прави изключение. Тя увеличава резервите си за седми пореден месец през юни, добавяйки нови 10,3 тона. През шестте месеца преди това тя закупи почти 74 тона.

Миналата седмица Полша заяви, че почти е удвоила златните си резерви през тази и миналата година, заставайки на първо място в централна Европа.

Златото достигна 6-годишен връх през 2019 г., след като инвеститорите очакват намаление на лихвите от Федералния резерв - макар добрите данни за новосъздадените работни места в Съединените американски щати да помрачиха леко тази прогноза.

Докладът за работните места в САЩ потопи акциите

Докладът за работните места в САЩ потопи акциите

Пазарите намалиха очакванията си за намаляване на лихвите

Покупките от централните банки добавят към търсенето, като Русия е един от най-големите купувачи в последно време. "Освен като опит за диверсификация на долара, притежаването на златни резерви е важна част от стратегията на Китай да се превърне в суперсила", казва икономистът Хауи Лий от Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур.

Миналата година централните банки са купили 651,5 тона, ръст от 74% спрямо предходната година. Тази година покупките могат да достигнат 700 тона, ако тенденцията в Китай се запази, а Русия и тази година купи 275 тона.

Как 7,4 тона от златните резерви на Венецуела стигнаха до Африка? И после изчезнаха

Как 7,4 тона от златните резерви на Венецуела стигнаха до Африка? И после изчезнаха

Въпреки санкциите, режимът в Каракас продължава да продава злато