Съединените американски щати ще останат по-богати от Китай поне през следващите пет години — дълго след прогнозираното разместване на върха на класацията на най-големите икономики в света, казва Саймън Баптист, главен икономист в Economist Intelligence Unit, цитиран от CNBC. "Много малко вероятно е Китай да достигне нивата в САЩ що се отнася до БВП на глава на населението — мярката за богатство — през следващите 50 години. Ако въобще успее и след това", казва той.

Последните данни на Международния валутен фонд показват, че БВП на глава от населението в Китай ще достигнат $10 582,10 през 2020 г. — почти 6 пъти по-малко от нивото в САЩ. В най-голямата икономика в света индикаторът показва $63 051,40.

Коментарът на Баптист идва след вчерашната пресконференция на държавния глава Джо Байдън. На нея той заяви, че няма да позволи на Китай да се превърне във "водещата страна". "Виждам ожесточена конкуренция от Китай. Китай има крайна цел — и аз не ги критикувам за нея. Но те имат крайна цел да се превърнат във водещата страна, най-богатата страна в света и най-мощната страна в света. Това няма да се случи по време на моето управление", заяви Байдън.

Паритет

Баптист посочва, че Китай ще стане "другата велика сила" заедно със САЩ на световната сцена. Коя от двете ще бъде по-могъща, ще зависи от това откъде те черпят тази мощ, допълни той.

"Ще бъде много трудно за САЩ да останат най-голямата сила в Азия през 30-те години на този век, но силите ще бъдат изравнени за дълъг период от време", смята Баптист.

Но Китай ще стане най-голямата икономика

Китайската икономика ще изпревари тази на САЩ някъде около края на това десетилетие или в началото на следващото, гласят прогнозите. Пандемията съкрати нужното време с около две години, смята Баптист.

Поднебесната империя успя бързо да постави пандемията под контрол и да се възстанови от икономическата криза. И се превърна в единствената голяма икономика, която записа ръст през 2020 г. Икономиката на САЩ пък се сви с 3,5%.

Икономиката на САЩ "в крайна сметка ще стане по-малка от тази на Китай, тъй като населението на Китай е много по-голямо", категоричен е той.

$60 млрд. от американските стимули ще заминат към Китай

$60 млрд. от американските стимули ще заминат към Китай

Повишеното търсене ще повиши икономическия растеж на Поднебесната империя с 0,5%