Номиналният официален растеж на Китай през четвъртото тримесечие спадна до 6%. Това е най-ниската му стойност за последните 29 години. Сега, в контекста на търговското споразумение със САЩ, страната ще има година, за да се подготви за едно от най-важните десетилетия за икономиката си.

Освен през последното тримесечие, икономиката за годината като цяло нарасна с 6,1%, което също е най-ниската стойност от 1990 г. насам. Това е в унисон с очакванията на пазарните анализатори, които очакваха тя да изгуби 0,5 процентни пункта спрямо растежа от 6,6% през 2018 г. Растежът през последното тримесечие спрямо предходното е 1,5%.

След предварителното споразумение Китай ще купува американски продукти за 200 млрд. долара

След предварителното споразумение Китай ще купува американски продукти за 200 млрд. долара

Доналд Тръмп призова земеделците да си купят по-големи трактори

"Смятам, че стабилизацията на растежа през четвъртото тримесечие е устойчива", коментира Луйс Куджис от хонконгската Oxford Economics. "Виждаме подобряване на индустрията и усилия от страна на властите да гарантират икономическия растеж, особено чрез финансиране на инфраструктурни проекти."

Въпреки това, за последната година от десетилетието икономическите цели на Пекин ще останат относително ниски. Властите са заложили на около 6%, които ще бъдат постигнати основно с разходи за инфраструктура, предаде Reuteres, позовавайки се на свои източници.

В контекста на затихването на търговската война със САЩ, индустриалното производство в страната през декември нарасна с 6,9% на годишна основа, което е най-високият му растеж от пролетта на 2019 г. Това е с цял процентен пункт по-добро представяне, отколкото анализаторите предвиждаха.

Китайската нова година предстои, а заедно с нея и най-голямата човешка миграция

Китайската нова година предстои, а заедно с нея и най-голямата човешка миграция

Тази година броят на пътуващите отново ще счупи рекорда

Инвестициите също се представят добре. Те са отчели покачване от 5,4% спрямо декември 2018 г., което е с 0,2 процентни пункта повече от очакванията. Същото важи за търговията, чийто ръст на годишна основа достигна 8%.

Един от двигателите на растежа се превърнаха инвестициите в недвижими имоти, които се покачиха с 9,9% през последния месец. Това е с 0,3 процентни пункта по-ниско, отколкото е растежът за останалите единадесет месеца на годината, но все пак тяхното покачване говори за желанието на властите да се възползват от този инструмент.

Разбира се, при тези темпове на увеличаване и предвид политиките на Пекин може да се допусне, че растежът на отрасъла се дължи до голяма степен на неговото балонизиране.