Като част от предварителното споразумение, което ще бъде подписано между Китай и САЩ във Вашингтон по-късно днес българско време, втората по размер икономика на света ще закупува американски продукти на стойност общо 200 млрд. долара, предаде Reuters. Така САЩ ще редуцират в известна степен натрупания си търговски дефицит, възлизащ на 420 млрд. долара преди две години.

Очаква се размерът на земеделската продукция, който Пекин ще закупува до края на 2021 г., да е между 40 и 50 млрд. долара, което се доближава до целта на президента Доналд Тръмп. Той дори приветства спогодбата и призова фермерите в САЩ да отидат да си купят по-големи трактори.

Хазната на САЩ спря да обвинява Китай във валутни манипулации

Хазната на САЩ спря да обвинява Китай във валутни манипулации

Ходът идва точно преди подписването на търговското споразумение между двете

Закупените енергийни продукти ще се увеличат с 50 млрд. долата, а услугите - с 35 млрд. долара. Крайните продукти (автомобили, самолети, техника и т.н.), които САЩ ще изнесе, ще са на стойност 80 млрд. долара.

Не всички обаче приветстват споразумението с толкова голям оптимизъм, колкото Тръмп. Според някои ще е трудно Китай да пренасочи вноса си от трети страни, за да закупува американска продукция в съответните количества. "Не очаквам те да могат да покрият зададените цели", коментира главният инвестиционен стратег на Leuthold Group в Минеаполис Джим Полсен. "Но и не вярвам, че тези преговори ще сближат особено двете страни."

При предишната спогодба, постигната през декември миналата година, САЩ обяви, че няма да налага предварително оповестените мита и ще намали наполовина митата на вносни стоки на приблизителна стойност от 120 млрд. долара. Така ставката върху тях вече е 7,5%, а сред продуктите са смартфони, играчки, лаптопи, телевизори и обувки.

Според Тръмп САЩ не се нуждаят от петрола на Близкия Изток. Но той не е прав

Според Тръмп САЩ не се нуждаят от петрола на Близкия Изток. Но той не е прав

Това смята експерт

Все още са в сила налозите от 25% върху по-голямата част от китайския внос на приблизителна стойност около 250 млрд. долара. Сред тях са и много капиталови продукти, използвани от американските компании, което означава, че производството в страната ще продължи да търпи удари.