В резултат на ескалацията на напрежението между САЩ и Иран в средата на седмицата американският президент Доналд Тръмп излезе с коментар, че страната му "вече не трябва да разчита" на петрола, идващ от Близкия Изток. "Ние сме независими е не се нуждаем от петрола на Близкия Изток", коментира държавният глава.

Няма спор, че историческият добив в САЩ пренаписаха правилата на световната енергийна индустрия, но истинската история е много по-сложна, пишат от CNN Business в свой анализ.

Щатите вече са третият най-голям производител в света след Саудитска Арабия и Русия. Добивът в страната се е удвоил от 2011 година насам до близо 13 милиона барела на ден. В същото време тя изнася по 3 милиона барела дневно.

Бумът на шистовия добив през последното десетилетие определено помогна на Щатите да намалят зависимостта си от вносния петрол, а това е и причината защо последните събития в отношенията между Вашингтон и Техеран не доведоха до по-сериозен скок в цената на суровината.

Цената на петрола се срина. Добивът и доставките от Близкия изток са нормални

Цената на петрола се срина. Добивът и доставките от Близкия изток са нормални

Сутринта Brent се търгува по $65,52, а WTI - по $59,85 за барел

Въпреки това САЩ все още са зависими от ситуацията, в която се намира петролната индустрия в Близкия Изток и конкретно в Саудитска Арабия, пише медията.

Причината е, че петролът е ключова суровина в глобален мащаб. И засягане на доставките в едната част на света може да доведе до скок на цените в противоположната част на планетата. Днес такъв е рискът с Омрузкия проток, който е един от най-важните морски пътища за износ от Близкия Изток до клиенти навсякъде по света.

"Истината е, че при нарушаване на доставките, където и да е, цените ще се повишат навсякъде по света, включително и на американския пазар", казва президентът на консултантската компания Rapidan Energy Group Боб МакНали.

Един поглед в близкото минало говори още повече за това. През септември петролът поскъпна с 15% след удара срещу съоръжения на Saudi Aramco. Тогава Доналд Тръмп обеща да използва петрол от Стратегическия резерв на Щатите, за да "поддържа" пазара добре снабден.

Ще поевтинее или ще поскъпне петролът при атака на Иран срещу САЩ?

Ще поевтинее или ще поскъпне петролът при атака на Иран срещу САЩ?

Експертите не са на едно мнение по този въпрос

"Ако не се нуждаем от петрола на Близкия Изток защо тогава президентът се чустваше принуден да да успокои света точно преди пазарите да отворят тогава", пита бившият съветник от кабинета на президента Джордж Буш МакНели.

Експертът дава още един довод в защита на твърденията си. Енергийната индустрия в САЩ се нуждае от достатъчно количество тежък петрол за производството на бензин, самолетно гориво и дизел. От друга страна шистовият петрол е много лек и той не може да замести нуждата от внос от Ирак или Венецуела.

"На теория американските рафинерии могат да ползват повече лек суров шистов петрол в случай на необходимост. Това обаче ще доведе до спад на цените на американския петрол в сравнение със световните", казва МакНели и допълва: "Това ще доведе до срив на цените, а някои от американските производители ще бъдат принудени да излязат от сектора.".

Как конфликтът между САЩ и Иран застрашава най-важния за петролната индустрия проток?

Как конфликтът между САЩ и Иран застрашава най-важния за петролната индустрия проток?

Той беше важна тема и при ескалацията на напрежението между Вашингтон и Техеран през лятото