През последните няколко дни петролът успя да поскъпне осезаемо до стойности, невиждани от пролетта на 2019 година. Причина за това беше убийството на иранския командир Касем Сюлеймани след атака на САЩ.

Президентът Доналд Тръмп обяви, че Щатите ще продължат с тях, ако Иран се опита да отмъсти. Първоначалният отговор на Техеран беше пълно отхвърляне на ядрената сделка от 2015 година. Редица анализатори са убедени, че това няма да е единственият ход.

Според тях една от опциите на иранските власти е да ударят петролни съоръжения. От Държавният департамент на САЩ предупреждават, че в цел може да се превърне Саудитска Арабия, която е сред съюзниците на Вашингтон в региона, пише специализираният сайт Oil Prices.

Цената на петрола слезе под $69 за барел

Цената на петрола слезе под $69 за барел

Инвеститорите преразгледаха риска от прекъсване на доставките в Близкия изток

От корабната индустрия от своя страна предупреждават за повишен риск за петролните танкери, преминаващи през Персийския залив. "Цената на суровината може да мине 70 долара за барел към 80 долара за барел за сорта Brent, ако Иран нападне", казва експертът от Rapidan Energy Group Боб МакНели пред Bloomberg.

В същото време специалистите от JBC Energy предупреждават, че обтягането на отношенията между Техеран и Вашингтон идва в момент, в който петролните запаси са на ниско ниво. Например през четвъртото тримесечие на 2018 година е имало увеличение от 50 милиона барела, докато за същия период на изминалата година то е от едва 9 милиона барела.

"Няма да бъдем изненадани, ако цените продължат да вървят нагоре", посочват те. Други споделят това мнение.

Как конфликтът между САЩ и Иран застрашава най-важния за петролната индустрия проток?

Как конфликтът между САЩ и Иран застрашава най-важния за петролната индустрия проток?

Той беше важна тема и при ескалацията на напрежението между Вашингтон и Техеран през лятото

"Ако Ирак бъде потопен в хаос, до 4 милиона барела на ден ще бъдат засегнати. Дори и Саудитска Арабия не би могла да покрие подобен дефицит. Следователно рисковата премия върху цената на петрола е оправдана", смятат от своя страна анализаторите от Commerzbank.

Не всички обаче очакват рали на петрола. "Докато напрежението в Близкия изток безспорно ескалира с очакването Иран да търси отмъщение, ние смятаме, че настоящата рискова премия към цената на Brent се повиши достатъчно. Би било необходимо реално засягане на доставките, за да се задържат цените близо до настоящото си равнище от 69 долара за барел", посочват от Goldman Sachs.

"При липсата на сериозно прекъсване на доставките, смятаме, че ценовите рискове са намаляващи, тъй като петролът вече се търгуваше над основната си справедлива стойност от 63 долара за барел преди последните събития", допълват те.

От Goldman посочват още, че при сценарий на война в региона, това ще ограничи търсенето и съответно ще потисне цените. В допълнение скок в стойността ще доведе отново до по-слабо търсене, а това от своя страна ще ограничи ралито на петрола.