Цените на петрола се понижиха във вторник, след като инвеститорите преразгледаха вероятността от прекъсване на доставките в Близкия изток вследствие убийството на висшия ирански военен командир.

Фючърсите за суровия петрол сорт Brent днес сутринта на лондонската борса поевтинява с 1,5%, до 68,27 долара за барел, с 67 цента под цената от закриването на търговията в понеделник. В хода на търговията цената спадна и под 68 долара за барел

Американският еталон WTI се търгува на нюйоркската стокова борса в същото време по 62,62 долара, което е 65 цента по-евтино от вера, след като по-рано падна днес во хода на сесията спадна с 1,5% до 62,30 долара.

Цените се покачиха по време на предишните две сесии, като Brent достигна най-високия си резултат от септември, докато WTI се повиши максимум от април миналата година. Печалбите последваха опасения от ескалация на конфликта между САЩ и Иран и потенциални прекъсвания на доставките в Близкия изток след удара с дрон в Багдад на 3 януари, който уби иранския Касем Солеймани.

Но някои анализатори смекчиха очакванията за широко разпространение на конфликта. Иран ще се нуждае от валутни приходи от износа на петрол и ще бъде против техния интерес, ако се опитат да блокират Ормузкия проток. Приблизително 20% от световния петрол преминава по Близкия изток, който граничи с Иран, припомня Ройтерс.

Консултантска група Eurasia заяви, че Иран вероятно ще се съсредоточи по-тясно върху военните цели на САЩ, вместо върху енергийните цели.

Цените на суровината също бяха подкрепени от по-стриктното спазване от ОПЕК на ограниченията за добива на петрол.

Стоковите запасите от суров петрол в САЩ вероятно са спаднали за четвърта седмица поред, докато износът се е засили, показа проучване на Ройтерс в понеделник. Шестима анализатори изчислиха, че запаси са се намалили с 4,1 милиона барела през седмицата до 3 януари.