Петролните цени леко се покачват в четвъртък, след като в сряда рязко паднаха- с над 4 на сто и вече се върнаха на нивото от средата на декември, информира MarketWatch. Инвеститорите оценяват рисковете от по нататъшно засилване на конфронтацията между САЩ и Иран, която засега не оказва никакво влияние добива е експорта на суровината в Близкия изток.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,08, до $65,52 за барел. В сряда цената на тези контракти спаднах рязко с $2,83 (с 4,15%), до $65,44 за барел.

Февруарските фючърси за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се вдигат с $0,24, до $59,85 за барел. В хода на предходната сесия WTI поевтиня с $3,09 (с 4,93%), до $59,61 за барел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в сряда реши да въведе нови икономически санкции срещу Иран, но не уточни какви ще точно бъдат ограниченията.

Цената на петролните контракти за следващия месец на на Шанхайската международна енергийна борса (INE) в четвъртък рухнаха с 5% - до 476,4 юана за барел.

Инвеститорите също така оценяват данните, публикувани в сряда от енергийното министерство на САЩ (EIA), които показват увеличение на запасите от нефт в страната за седмицата, приключваща на 3 януари, с 1,16 милиона барела, докато пазарът разчиташе на намаление на резервите с 3,57 милиона барела.

Междувременно експерти от JP Morgan Bank потвърдиха предходната си прогноза за средна цена на Brent от $64,50 за барел през текущата година.