Снощи българско време хазната на САЩ е снела от Китай статута на "валутен манипулатор", предаде Reuters. Този ход идва броени дни преди подписването на предварителното търговско споразумение между двете най-големи икономики, което се очаква да успокои напреженията, създали се в резултат на продължаващата повече от година и половина търговска война.

Второто по размер стопанство глобално получи този статус миналия август, когато беше и пика на конфликта между страните. Тогава секретарят на хазната Стивън Мнучин обвини Китай в умишлено поддържане на ниска цена на юана, в резултат на което страната се възползва от нечестно икономическо предимство.

Китайски банки привличат вложители с бонус свинско месо

Китайски банки привличат вложители с бонус свинско месо

Цената му се удвои, а най-лошото все още не е приключило, смятат експерти

Преди да получи този статус през 2019 г. Китай за последно го имаше през 1994 г. Един от критериите, на които страната трябва да отговаря, за да бъде обявена за валутен манипулатор, е да има висок търговски излишък със САЩ.

През септември миналата година юанът поевтиня до 7,18 юана за долар, но в последствие цената му се покачи леко до 6,93 юана за долар. Това също беше взето предвид от хазната при решението ѝ относно статута на Китай.

В последния доклад на хазната на САЩ обаче се посочва, че като част от действията, насочени към сключването на търговското споразумение, Китай е "приел сериозни действия за въздържане от конкурентна девалвация" на валутата си. Освен това страната е приела да публикува данни за обменните си курсове и външните баланси.

Колко пари и къде инжектира Китай по света

Колко пари и къде инжектира Китай по света

За 20 години страната е изляла в различни проекти над 270 млрд. долара

Статутът на валутен манипулатор не носи реални последици за страните по света. Но снемането му се приема като жест на добра воля непосредствено преди подписването на споразумението, което трябва да се случи по-късно тази седмица. Вчера вицепремиерът на Китай пристигна във Вашингтон за церемонията.