Китай няма да си постави цел за икономически растеж за тази година, тъй като се справя с опасността от кризата, причинена от пандемията на новия коронавирус, пише BBC.

Това е първият път, в който Пекин не е имал цел за брутен вътрешен продукт (БВП) от 1990 година насам. Съобщението беше направено от премиера Ли Къцян в началото на годишното заседание на парламента на страната.

Втората най-голяма икономика в света се сви с 6,8% през първото тримесечие от преди година, тъй като блокирането парализира бизнеса в страната.

"Това е така, защото страната ни ще се сблъска с някои фактори, които е трудно да се предвидят в развитието й поради голямата несигурност по отношение на пандемията на Covid-19 и световната икономическа и търговска среда", посочи премиерът Ли.

Ръководството на страната обеща да засили мерките за икономическа подкрепа на фона на нарастващите опасения, че покачващата се безработица може да застраши социалната стабилност.

Напрежението между САЩ и Китай ще се влоши преди президентските избори този ноември

Напрежението между САЩ и Китай ще се влоши преди президентските избори този ноември

Затягането на отношенията с Пекин е в интерес на Тръмп

Този ход идва, когато напрежението между Пекин и Вашингтон става все по-обтегнато от пандемията на коронавируса, търговията и ситуацията около Хонконг.

В четвъртък президентът Доналд Тръмп засили атаките си срещу Китай, като предположи, че лидерът на страната Си Дзинпин стои зад "дезинформация и пропагандна атака срещу САЩ и Европа". Тръмп и други републиканци ескалираха критиките си за това, че Пекин не дава реални стойности за мащабите на огнищата в страната.

Също в четвъртък Китай обяви планове за налагане на ново законодателство в областта на националната сигурност на Хонконг след миналогодишните протести там.

Съобщението бе посрещнато с предупреждение от Тръмп, че САЩ ще реагират "много силно" срещу всеки опит за придобиване на по-голям контрол над бившата британска колония.

Отделно двама американски сенатори предложиха законодателство, което да накаже китайските образувания, участващи в прилагането на планираните нови закони и да накаже банките, които правят бизнес с тях.

Ще плаща ли САЩ на компании, за да напуснат Китай и да върнат производството си в страната?

Ще плаща ли САЩ на компании, за да напуснат Китай и да върнат производството си в страната?

Спорната идея обикаля Вашингтон. Със сигурност обаче представители на изпълнителната и законодателната власти мислят в тази посока

По-рано тази седмица сенатът на САЩ единодушно прие предложение за премахването на листнати китайски компании от американските фондови борси, ако те не спазват американските стандарти за финансово отчитане.

Китайските компании, листнати в САЩ, бяха подложени на все по-голям контрол през последните седмици, след като Luckin Coffee разкри, че вътрешно разследване на компанията е установило, че стотици милиони долари от продажбите му миналата година са били "изфабрикувани".