Напрежението между САЩ и Китай вероятно ще се влоши преди президентски избори в САЩ този ноември, коментират експерти пред CNBC.

Двете най-големи икономики в света бяха въвлечени в дълготрайна търговска война. А сега те са в криза на фона на пандемията на новия коронавирус, което може само да влоши ситуацията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Пекин за липсата на прозрачност по отношение на истинските нива и мащаби на избухването на заразата в Китай, където за първи път бяха докладвани случаи. В отговор Пекин предположи, че САЩ може да бъде истинският източник на глобалната пандемия.

С кампанията на Тръмп за втори мандат "крайната игра за администрацията му е кристално ясна - и това печели изборите", коментира преподавателят в Йейлския университет Стивън Роуч.

"Тук не става въпрос за подобряване на икономическата сигурност за американците и американските компании, независимо какво казват. Това е политически мотивиран търговски конфликт ", допълни академикът, който е и бивш ръководител на Morgan Stanley за Азия.

Роуч допълва, че може да очаква абсолютно всичко от администрацията на Тръмп, независимо дали става въпрос за нови тарифи за китайски внос в САЩ или неизпълнение на дълг към Китай, както предполагат мнного експерти.

Tръмп заплашва да изтегли трайно американското финансиране към СЗО

Tръмп заплашва да изтегли трайно американското финансиране към СЗО

СЗО игнорирала доклади за разпространението на Covid-19 в Ухан от началото на декември

Администрацията на Тръмп напоследък засилва риториката за Китай, тъй като пандемията крие хаос в американската икономика.

В сряда Тръмп "взриви" Китай с коментари за произхода на коронавируса в Twitter, заявявайки, че именно "некомпетентността на Китай" е причинила "това масово убийство по целия свят".

Държавният секретар Майк Помпео пък заяви, че 2 милиарда долара, които Пекин обеща за борба с пандемията, са несравними със стотиците хиляди загубени животи и трилиони долари щети, причинени от заразата. Помпео също отхвърли твърдението на китайския президент Си Дзинпин, че Пекин е бил прозрачен по отношение на епидемията в Китай.

Според Есуар Прасад - професор в частния Cornell University - преди избирателите да пуснат бюлетините си през ноември, ще има много повече действия от администрацията на Тръмп - и символични, и съществени. По думите му администрацията на президента гледа на пандемията като възможност за затягане на враждата с Китай.

Китай обаче реагира агресивно.

Изследване: 42% от загубените в САЩ работни места няма да бъдат възстановени

Изследване: 42% от загубените в САЩ работни места няма да бъдат възстановени

36 млн. души загубиха работата си, а на пазарът на труда ще отнеме години да се върне към предишната си форма

Във вторник говорителят на външното министерство Джао Лицян заяви, че САЩ се опитва да "замаже ситуацията" с Китай, прехвърляйки вината за собствената си злоупотреба с вирусното огнище. Коментарът му беше в отговор на писмото на Тръмп до Световната здравна организация, в което той заплаши да спре американското финансиране към организацията и да излезе от нея.

"Със сигурност Китай не стои неподвижно", казва Прасад. Според него дипломатите от Пекин се опитват да контролират по безочлив начин други страни, използвайки икономическата и политическата си убеждаваща сила зад тях.

Спорът между САЩ и Китай идва в злополучен момент и няма да бъде в полза на никого. И може само да се влоши. "Вътрешната политическа динамика и в двете страни ще бъде ключовият двигател тук - по-специално в навечерието на изборите през ноември. Всички отрицателни последици от тарифите или други икономически санкции срещу Китай ще бъдат бледи спрямо последствията от пандемията върху американската икономика. Така че смятам, че за Тръмп със сигурност има смисъл да се опита да изглежда твърдо спрямо Китай и неговата електорална база вероятно ще хареса това", завърши Прасад.

Сорос: САЩ не трябва да работят с Китай за справянето с коронавируса

Сорос: САЩ не трябва да работят с Китай за справянето с коронавируса

Политиката на Доналд Тръмп е слабост за страната, смята милиардерът