Загубените завинаги работни места явно ще са неразделна част от евентуалното възстановяване на икономиката на Съединените американски щати, гласи изследване на University of Chicago, цитирано от Yahoo Finance. Според него 42% от останалите без работа по време на пандемията няма да се върнат на работните си места.

Коронакризата нанесе тежки щети на най-голямата икономика в света и поне 36 млн. души загубиха работата си през последните два месеца. Отделните щати постепенно започнаха да отхлабват ограниченията, които накараха редица бизнеси да затворят. Икономистите прогнозират, че някои от тези компании ще наемат отново част от освободените работници.

Пазарът на труда обаче няма да успее бързо да поеме този огромен брой безработни. Засега, за всеки 10 загубени заради кризата работни места, едва 3 са създадени. Някои работодатели, като Amazon и Walmart, наеха много нови служители, за да се справят с временния ръст на търсенето.Те посочват и още един проблем: в доста случаи настоящите щедри помощи, които американците получават, надхвърлят досегашната им и потенциална заплата.

Междувременно Wells Fargo съобщи в бележка до клиентите си, че макар да очаква частично възстановяване на заетостта, "вероятно ще отнеме няколко години пазарът на труда да се възстанови напълно от коронакризата".

И макар че пандемията е "еднократно" събитие, икономисти предупреждават, че промените в икономиката ще се превърнат в дългосрочна промяна на поведението на потребители и бизнес.