Щатите трябва да се притесняват от това да работят прекалено близо с Китай, ако искат да предпазят демокрацията. На това мнение е милиардерът Джордж Сорос.

В интервю за германския вестник Augsburger Allwemeine той посочва, че продължаващото напрежение между двете най-големи икономики света и обвиненията от страна на президента Доналд Тръмп срещу Китай заради коронавируса усложняват потенциалната съвместна работа за ликвидиране на епидемията.

Самият Сорос не съветва Вашингтон да търси по-близки отношения с Пекин в тази посока.

"Много хора казват, че трябва да си партнираме с Китай в решаването на тази криза, но аз не подкрепям това. Ние трябва да подкрепим нашето демократично отворено общество. В същото време е необходимо да намерим начин да работим в борбата с климатичните промени и коронавируса. Това няма да е лесно", смята той, цитиран от CNBC.

Що се отнася до политиката на Доналд Тръмп, милиардерът коментира, че на държавния глава му се иска да бъде диктатор. "Но той не може да бъде, защото я има Конституцията на Съединените щати, която хората все още уважават и която пречи такива неща да се случват", посочва той.

По думите на Сорос управлението на Тръмп е "слабост" за Щатите, но той смята, че неговите действия са саморазрушителни. "Вярвах, че Тръмп ще се самоунищожи, но той надхвърли и най-смелите ми очаквания", казва той.