Представители на законодателната и изпълнителната власт в Съединените американски щати подготвят законопроект, който да накара американските компании да преместят дейността си или ключовите си доставчици извън Китай. Предложението включва данъчни облекчения и субсидии, включително фонд на стойност $25 млрд., разкрива Reuters, цитирайки дузина източници.

Президентът Доналд Тръмп отдавна даде обещание, че ще върне работни места в производството в САЩ. Досега това така и не се случи, но пандемията и притесненията от зависимостта на веригите за доставки от Китай дават нов заряд на идеята.

Засега администрацията е разделена относно методите за постигане на целта. Най-вероятно проблемът няма да намери място в следващия пакет стимули.

Усилията обаче са една посока и сред републиканците, и сред демократите. Те искат да намалят зависимостта на САЩ от произведени в Китай продукти, които отговарят за 18% от общия внос през 2019 г.

Сред най-важните приоритети са производството на лекарства и въоръжение.

Една от спорните идеи, които обикаля Вашингтон, е за фонд с $25 млрд. за компании, които произвеждат определени стоки, смятани за важни, и преместят производството обратно в САЩ. За да получат средствата, те ще трябва да разчитат и на местни компании за суровини и други продукти от началото на веригата за доставки. Идеята за директни субсидии обаче среща недоволство дори сред някои съветници на Тръмп и бъдещето ѝ съвсем не е сигурно. Икономическият съветник Лари Къдлоу публично говори за възможността за данъчни облекчения, вместо директни субсидии.

Междувременно идеята пари на данъкоплатците да бъдат превеждани на компании, които местят веригите си за доставки, няма да се приеме добре и от Световната търговска организация.