Китай се опитва да възстанови огромната си икономика, но без да предизвика втора вълна на заразени с короанвирус. Експериментът е с огромен залог и може да даде насоки на останалите държави, които се опитват да намерят тънкия баланс между социалната изолация и спасяването на икономиката. Ясно е, че вече се намираме в рецесия, а милиони работни места ще бъдат загубени, пише CNN.

Страната, в която започна пандемията, почти спря живота си в края на януари с покачването на броя на заразените и мерките за спиране на епидемията. Драконовските мерки все пак поставиха вируса под контрол и провинция Хувей ще бъде отворена отново тази седмица.

Но затварянето на предприятия и ресторанти почти постави на пауза втората най-голяма икономика в продължение на седмици. Анализаторите на Goldman Sachs прогнозираха, че БВП на Китай ще се свие с 9% през първото тримесечие, спрямо същия период на миналата година.

Властите в Китай знаят, че мерките бяха за сметка на икономическото здраве на страната. И сега се опитват осигурят, че последствията ще са кратки. "Икономическите загуби станаха непоносими", казва Xingdong Chen, главен икономист за Китай в BNP Paribas. "Не смятам, че е правилно да рестартираме бизнеса и производството, чак когато вирусът изчезне".

Западните нации също се опитват да претеглят бъдещите си ходове. В САЩ, за разлика от Китай, пикът на заразата тепърва предстои, макар че президентът Доналд Тръмп обеща да възстанови бизнеса "много скоро". В същото време Пекин подема кампании през държавните медии, с които иска да убеди компаниите, че животът се нормализира.

Но рестартирането на заводите и завръщането на работа поставя Китай по опасна пътека. Пандемията все още има разрушително действие в останалата част на света, което повдига въпроса от потенциална втора вълна инфекции. А и вирусът все още не е напълно изчезнал в самия Китай.

Рестартиране на икономическите двигатели

Планът на Китай да спаси икономиката разчита на няколко политики и кампании, които трябва да върнат хората обратно на работа, да повишат доверието на бизнеса у дома и в чужбина и да защитят от фалит колкото се може повече компании.

Освен милиардите долари, които Пекин харчи за медицински изделия и здравеопазване, правителството наля средства в инфраструктурни проекти, за да създаде работни места. Страната намали и данъците върху малкия бизнес и изиска от банките да позволят забавяне на плащанията по кредити за засегнати домакинства и бизнеси.

Китайските държавни медии пък усилено пропагандират, че страната може бързо да се възстанови - и че чуждестранните компании и инвеститори не трябва да се плащат. В края на февруари държавната агенция Xinhua нарече Tesla "символ на чуждестранното бизнес доверие в Китай", след като компанията отвори наново огромния си завод в Шанхай и съобщи за планове да увеличи капацитета.

Пекин започна да разрешава свободното пътуване из блокираните провинции, стига китайците да могат да покажат документ, че са здрави. В други случаи правителството нареди на жп и авиокомпаниите да организират специални влакове и полети, които да превозват работещите "от вратата на дома им до портата на завода".

В Китай има около 290 млн. души, които пътуват значително разстояние всеки ден и работят основно на нископлатени работни места, но са критично важни за икономиката.

Властите твърдят, че мерките вече работят и над 90% от индустриалните компании в повечето провинции работят към 17 март. За по-малките компании обаче е по-трудно и едва 60% от тях са отворили към средата на март.

Пекин признава, че опитите за нормализиране са рискови. Пандемията се ускорява, а Китай все още отчита десетки случаи - най-често от хора, които влизат в страната от чужбина. Страховете от втора вълна растат и в Хонконг, където новите случаи се увеличават бързо.

Някои от бизнесите се върнаха към работа твърде бързо, като така усложниха усилията за възстановяване. Водещ производител на титан възстанови работа през февруари, само за да спре работа отново, тъй като редица работници се заразиха.

Китай може да даде отговори

Макар че засега не се знае наистина каква част от икономиката на Китай започва нов живот, Поднебесната империя може да даде поне някакви отговори и план за останалите държави по света.

Властите в засегнатите държави постоянно се лутат и търсят отговор колко дълго да продължат мерките, които са важни за ограничаване на пандемията, но вкарват света в дълбока депресия. Всяко демократично правителство може да използва част от политиките на Китай, включително плановете за инвестици в инфраструктурни проекти и здравеопазване, заедно с намаляване на данъците, за да подкрепи потребителското търсене.