Икономиката на Китай през третото тримесечие се намира в най-слабото си състояние от началото на годината, сочи доклад на China Beige Book, което е най-голямата платформа с данни за стопанството на страната онлайн, включваща повече от 65 индикатора. Производството, имотният сектор и услугите във втората по големина икономика в света са регистрирали забавяне, въпреки че кредитирането през последните три месеца е нараснало, твърдят от институцията.

Китай е "гладен" за суровини. И апетитът му за 40 години го превърна в най-големия им купувач

Китай е "гладен" за суровини. И апетитът му за 40 години го превърна в най-големия им купувач

Кои са 4-те най-важни материала за азиатския гигант?

Ситуацията е особено нелека при производителите. Техните приходи, печалби, изтъргувани обеми и продажни цени са отбелязали двуцифрен спад в сравнение с предходното тримесечие, въпреки че темпът на покачване на заемите се е задържал на най-високата си стойност. Именно производственият отрасъл е причината за слабото състояние на икономиката. Очаква се той да продължи да тежи на брутния вътрешен продукт, особено след като цените на производителите спряха да нарастват през юни, след което спаднаха през юли и август, което допълнително може да понижи печалбите на компаниите в страната и способността им да инвестират и да обслужват дълговете си.

Проблеми обаче се наблюдават и другаде. "Единственото, което търговията и услугите показаха, беше колко неспособни са да компенсират за спада на икономическия растеж", се посочва в доклада на China Beige Book. Печалбите и приходите в сферата на услугите през третото тримесечие са регистрирали понижение на годишна основа, а същото важи и за темпът на назначаване на нови служители. "Това означава, че ако производственият отрасъл е принуден да съкрати голям брой работещи, секторът на услугите няма да има никакъв капацитет да ги наеме", пишат анализаторите.,

"Китайската Tesla" се бори за оцеляването си, след като натрупа $6 милиарда загуби

"Китайската Tesla" се бори за оцеляването си, след като натрупа $6 милиарда загуби

Акциите ѝ се потопиха със 77 процента за година

Същевременно кредитирането през периода расте. Това е петото поредно тримесечие, в което емитирането на облигации бележи покачване, а същото важи и за заемите, като делът на компаниите, които са търсили капитали, но не са можели да получат такива, е на най-ниското си равнище за последните четири години. Данните показват, че повече от 30% от компаниите от производството са теглили кредити през всяко тримесечие от началото на годината, което според авторите на доклада показва, че "или секторът като цяло не се намира в състояние на тревога, или голям дял от фирмите трябва да фалират."

"Китай не прави много, за да стимулира икономиката и правителството се въздържа от големи инфраструктурни проекти", коментира главният изпълнителен директор на China Beige Book Лилънд Милър пред CNBC. "Но кредитирането е до небето - заемите за фирмите са на 6-годишен връх, продажбите на облигации са на исторически рекордно равнище, а през последните месеци виждаме най-голямото използване на сенчесто банкиране, откакто положихме началото на China Beige Book." Той коментира още, че след относително доброто представяне на резултатите за брутния вътрешен продукт за първите две тримесечия, които организацията му калкулира, за третото тримесечие картината се е влошила. "Вероятно растежът ще е някъде между 2 и 6%", посочва пред медията Милър.

Тръмп изключи над 400 китайски стоки от митата

Тръмп изключи над 400 китайски стоки от митата

По-скоро признание за влиянието на войната върху икономиката на САЩ, отколкото промяна на политиката, смятат анализатори

Данните на документа се базират на интервюта, проведени с повече от 3 хил. китайски компании за периода между средата на август и средата на септември.