Съединените американски щати временно изключват над 400 типа китайски продукти от митата, които президентът Доналд Тръмп наложи миналата година, пише CNBC. Очаква се официалните документи да бъдат публикувани по-късно днес.

Сред продуктите са коледни лампички, пластмасови сламки, кучешки каишки, компютърни платки и други. Те са част от стоките на стойност $250 милиарда, които САЩ удари с мита миналата година. Не е ясно каква е общата сума на износа, който ще бъде пощаден отново, поне временно, от налозите.

Изключенията идва след над 1 100 искания, направени от компании в САЩ, гласи още документът.

Двете най-големи икономики в света се намират в ескалираща търговска война, в която и двете страни наложиха мита върху вноса на стоки. Отстъпките идват, след като представители на Вашингтон и Пекин се срещат в САЩ в подготовка за разговори на по-високи равнище през октомври.

Стивън Олсън от Hinrich Foundation посочва, че изключенията са признание от страна на САЩ, че митата вредят на местните интереси и икономика. "Моментът, в който това се случва, обаче е интересен. Явно и двете страни са решили, че нова ескалация е ненужна в момента, затова се опитват да създадат по-добра атмосфера преди разговорите през октомври", смята той.

Според документите, изключенията ще важат поне до юли следващата година, а някои от тях - цели 12 месеца.

Миналата седмица Министерство на финансите на САЩ съобщи, че ще изключи 16 продуктови линии от мита. След това Тръмп заяви, че ще забави увеличението на митата до 15 октомври.

Ник Маро от Economist Intelligence Unit смята, че това не представлява промяна в търговската политика на САЩ, а по-скоро признание за влиянието на търговската война върху местната икономика.