Индустриалното производство в Китай очаквано нарасна с най-ниската си стойност за последните 17 години и половина през август, покачвайки се с едва 4,4% на годишна основа, след като се повиши с 4,8% през юли. Анализаторите, анкетирани от Reuters обаче, очакваха то да регистрира растеж от 5,2% на годишна основа. Причините за тази динамика са все още обтегнатите отношения между САЩ и Китай и забавянето на местното търсене в страната. По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще наложи нови мита на китайските стоки от 1 юли, а китайската централна банка остави юанът да изгуби още от стойността си.

Закъсалата икономика и свинското месо - темите, които държат китайците будни

Закъсалата икономика и свинското месо - темите, които държат китайците будни

Цената на свинското скочи с 50% спрямо година по-рано

Данните за търговията на локално равнище също изненадаха анализаторите, след като през последния месец тя е нараснала със 7,5% на годишна основа спрямо 7,6% през юли. Очакванията бяха тя да се регистрира покачване от 7,9%. Сред причините за забавянето е продължаващото понижение на продажбите на автомобили, без които измерителят би нараснал с 9,3%. Инвестициите в инструменти с фиксирана доходност също бяха по-ниски от очакваното, след като се повишиха с едва 5,5% за първите осем месеца на годината на фона на очаквания от повишение от 5,7%.

Докато индустриалното производство в страната все пак расте, стойността на доставения износ спадна с 4,3% през изминалия месец, което е първото понижение на индикатор за последните повече от две години. "Обикновено август е месецът, през който износителите подготвят поръчките за коледните продукти, но данните показаха, че производителите не са много оптимистично настроени относно предстоящите преговори между САЩ и Китай и се безпокоят да изграждат големи инвентории", каза пред Reuters Ни Вен, икономист от Hwabao Trust в Шанхай.

Производствените цени в Китай продължават да спадат през август

Производствените цени в Китай продължават да спадат през август

Въпреки стабилния индекс на потребителските цени, централната банка на страната вероятно ще прибегне до количествени улеснения през следващите седмици

На фона на продължаващите негативни данни не се очаква икономиката да е способна да постигне растеж от 6 или повече процента, като се очаква Народната банка на Китай да понижи основните си лихвени проценти за пръв път от повече от три години, за да опита да стимулира местната икономика. Прогнозите са, че за цялата 2019 г. растежът може да е от между 6 и 6,5%, като през второто тримесечие той достигна най-ниската си стойност на покачване за последните 30 години.

Китай премахна лимитите пред чуждестранните инвестиции на местните пазари

Китай премахна лимитите пред чуждестранните инвестиции на местните пазари

Режимът пред международните компании е облекчен, но анализаторите не вярват облекчаването на регулацията да доведе до значителен прилив на капитали към страната

Въпреки негативните данни за търговията, икономическия растеж и индустриалното производство, секторът на недвижимите имоти отчете най-високото засилване на инвестициите за последните четири месеца. Те се покачиха с 4,2% през първите осем месеца на годината спрямо 3,8% месеца през периода януари-юли. Продажбите на жилища достигнаха до най-високата си стойност за повече от година.