Цените, на които китайските компании търгуват производствени стоки, продължават да се понижават и през август, след като през юли спаднаха с 0,3% на годишна основа, сочат данните на Националното бюро за статистика на страната, цитирани от Reuters. През изминалия месец те са загубили 0,8% в сравнение с август 2018 г., като тази тенденция е водена от поевтиняването на суровините, най-вече на енергийните продукти и металите - цените в петролната промишленост поевтиняха с 9,1%, а тези в сферата на добива и обработката на въглища и други горива - 5,9%. Все пак понижаването на цените е с 0,1 процентен пункт по-малко от медианната прогноза на икономистите, анкетирани от Reuters, които са очаквали спад от 0,9%.

Според анализаторите причината за този феномен е понижаването на търсенето на местния и международните пазари, което подтиква производителите да редуцират цените, за да запазят броя на поръчките си. След оповестяването на новината индексът SSE на Шанхайската фондова борса изгуби 0,12% от стойността си по време на търговията във вторник.

На фона на динамиката на производствените цени, индексът на потребителските цени в Китай през август запази ръста си от месец по-рано, като на годишна база се покачи с 2,8%. Така той надвиши медианната прогноза на анализаторите с 0,2 процентни пункта, но се задържа под таргета за инфлацията на централната банка от 3%. Цените на хранителните продукти отбелязаха 10% покачване на годишна основа, което е най-високият им месечен ръст за последните седем години. Най-силна ценова динамика се наблюдава при цената на свинското, която се изстреля с 46,7% спрямо август 2018 г., след като през юли месото поскъпна с 27% в резултат на епидемията от африканска чума по свинете. Прогнозите са, че свинското ще продължи да поскъпва и в краткосрочен план, което ще се отрази негативно и на цените на други хранителни продукти.

Същевременно въпреки относително доброто представяне на потребителската инфлация, гуверньорът на централната банка на Китай Ий Ганг, че понижаването на основния лихвен процент в страната е подходяща мярка за справяне с понижаващите се цени на производствените стоки. В края на миналата седмица финансовата институция понижи изискванията за банковите резерви за седми път през последната година в опит да подтикне местния финансов сектор да увеличи кредитирането. Очаква се размерът на минималните резерви да бъде допълнително намален в следващите седмици.

Понижението на производствените цени не се наблюдаваше само в Китай през изминалия месец, а засегна САЩ, Канада и икономиките в еврозоната, като сред причините за намаляващото търсене е и търговската война между Китай и САЩ. В резултат на обтегнатите отношения между двете страни, през третото тримесечие се очаква, че икономическият растеж Китай едва ли ще е постигне значително по-високи темпове от периода април-юни, когато достигна 6,2% - най-ниската си стойност за почти 30 години. Според публикуваните в неделя данни, както износът, така и вносът в Китай са се понижили през август.