Наред със закъсалата икономика и засилващата се търговска война, лидерите в Китай имат и друг сериозен проблем, който далеч не е за подценяване - свинското месо.

Сметките на домакинствата за хранителни стоки в азиатската страна нараснаха значително - от една страна, заради търговската война със САЩ, а от друга - заради огнищата на африканска чума по свинете. В страната има сериозен недостиг на прасета, което вече се превръща в национална криза.

Цената на свинското месо в Китай се покачва от месеци и сега е близо с 50% по-висока в сравнение с цената година по-рано.

Властите в страната вече призоваха да се предприемат неотложни мерки за справянето с проблема. Висши държавни служители определят ситуацията като "национален проблем".

Пекин увеличава вноса на месо, заради недостига, породен от заразата по свинете

Пекин увеличава вноса на месо, заради недостига, породен от заразата по свинете

Китай свали забраните за внос на месо от много страни

Свинското месо в Китай е толкова употребявано, че е определено като ресурс от стратегическо значение, а местните власти съхраняват резерви, за да гарантират, че потребителите ще могат да продължат да консумират месо.

В източния град Венжоу градската управа има достатъчно замразено свинско месо в резерв, за да даде на всеки гражданин по 50 грама на ден в продължение на четири дни. В южния град Нанинг жителите могат да купуват до един килограм свинско месо на ден. Местните власти в южната провинция Гуандун пък обещават да извадят на пазара над 3 100 тона замразено свинско за гражданите.

Дори с такива мерки обаче потребителите са силно засегнати от огнищата на чумата и то в момент, когато сметките за храна нарастват заради търговските взаимоотношения със САЩ.

Вчера Китай обяви данни за инфлацията и потребителските цени, които добре показват нарастващата тежест за купувачите. Само в рамките на година разходите за храна са нараснали с 10%.

"Китайското правителство винаги обича да казва, че Китай може да понася всякакви болки и последствия от търговския конфликт. Но това, което пренебрегват да кажат, е, че хората са тези, които носят основната тежест на болката", каза преподавателят в Калифорнийския университет в Сан Диего и експерт по китайска икономика Виктор Ших.

Според анализаторите цените на свинското месо в Китай могат да растат още - предизвикателството ще става все по-голямо.

Вече повече от година държавата се бори с овладяването на заразата. Китайското правителство обяви първото си огнище през август 2018 година и оттогава са докладвани случаи във всички провинции на страната. В отговор властите наредиха на фермерите да не хранят прасета с кухненски отпадъци, които са основен канал, по който болестта се предава. Стандартите за безопасност и хигиена обаче са трудно приложими в малките ферми, които са милиони.

По данни на правителството досега са били избити 1,2 милиона прасета в опита да се спре разпространението на болестта. Това обаче е нищо в сравнение с избитите миналата година 700 милиона глави.

Цените на свинското месо в Китай стигнаха до рекордно високи нива

Цените на свинското месо в Китай стигнаха до рекордно високи нива

За възстановяване на нормалното производство на страната ще са нужни поне пет години

Много анализатори твърдят, че официалните числа не отчитат сериозността на епидемията.

Земеделските производители и наблюдателите в индустрията в Китай казват, че голям брой случаи на африканска чума по свинете са неотчетени пред властите и че много заразени прасета в крайна сметка се продават на пазара. Според някои земеделски производители местните служители бавно признават инфекции, открити в стадата им.

Заразата вече е преминала границата на Китай - към Виетнам, Монголия и Северна Корея. Другите азиатски държави са в готовност за предизвикателството.

Централното правителство също насърчава фермерите отново да започнат да отглеждат прасета, като предлага и субсидии за изграждане или разширяване на фермите. Някои субсидии стигат до 700 000 долара в зависимост от обема на фермите. Но понеже в някои части на страната все още се открива зараза, евентуален бум в отглеждането може да се окаже още по-опасен.

Независимо от стимулите на правителството обаче самите фермери са тези, които да решат дали да започнат отново да отглеждат животни. Някои са категорични, че вирусът все още е там и рискът от нова инфекция е огромен, което не заслужава усилията им.

Производствените цени в Китай продължават да спадат през август

Производствените цени в Китай продължават да спадат през август

Въпреки стабилния индекс на потребителските цени, централната банка на страната вероятно ще прибегне до количествени улеснения през следващите седмици