Китай няма друг избор освен да разреши повече източници, от които да внася месо, за да успее да преодолее липсите на свинска месо, предизвикани от африканската чума.

Азиатската страна вероятно ще премахне забраната за внос на биволска месо от Индия, на живи крави и овце от Монголия, както и на свинско месо от Русия. Това заяви Гао Гуан, вицепрезидент на Китайската асоциация за месо, цитиран от Bloomberg.

Пекин търси начини и да ускори възобновяването на вноса на говежда месо от Великобритания, след като забраната за това е премахната през 2018 година, а пратките трябва да започнат отново през 2020 година.

"Въпреки че Китай увеличи производството си, на много държави ще им бъде разрешено да внасят месо заради разразилата се африканска чума", добавя Гуан.

Износът от определени държави бе временно забранен заради опасение от други зарази. Няма обаче период, за който тези рестрикции за в сила.

Пекин се стреми да разшири потенциалните източници на внос на протеини, след като изби повече от 1 милиард свине, за да ограничи разпространението на заразата.

Защо Русия цели да стане основния доставчик на пилешко месо за Китай?

Защо Русия цели да стане основния доставчик на пилешко месо за Китай?

Страната доставя птиче месо в Китай за първи път от времето на СССР

Китай не може да разчита на САЩ заради търговския конфликт. А наскоро азиатската страна разреши вноса на домашни птици от Русия.

Германският министър трябва да посети Пекин тази седмица, за да облекчи търговските условия за говеждо и птиче месо.

Търсенето на надеждни източници за внос на месо в Китай ще помогне на държавата да се справи с контрабандата на такова. Производството на свинска месо в азиатската страна може да намалее с 30% през настоящата година. Такъв спад се равнява на целогодишното снабдяване на Европа със свинско месо.