Телешкото месо у нас се консумира сравнително малко - на фона на свинското и пилешкото - за разлика от големите страни в ЕС. Това е свързано както с традициите на хранене на българите, така и с високата цена на телешкото.
Впрочем, цената на телешкото месо продължава да расте - докато за сравнение, тази на свинското към юни е почти същата като преди година (по официални данни).
Изкупната цена на угоени телета (живо тегло) към началото на юли средно е 5,08 лв. за кг, показват данните на държавната Система за агропазарна информация (САПИ). Тази стойност е с 10% по-висока от преди година, което всъщност е най-ниското годишно поскъпване при артикулите от телешко месо.
Средната цена "на едро" на телешко трупно месо, също към началото на юли, достига 16,91 лв./кг, като поскъпването е с впечатляващите 17,2% за година.
Средните цени при продажби на телешко в магазините също бележат осезаемо повишение за година. Така, телешкото с кост към началото на юли струва средно 13,51 лв./кг (5,9% годишно повишение), а телешкият шол - 25,51 лв./кг (10,6% годишно повишение).
Производство на говеждо месо в България
По предварителни данни, през 2024 година в кланиците в страната са заклани общо 35,95 хил. броя говеда.
През първото тримесечие на 2025 година в кланиците в страната са заклани 10 хил. говеда. А за същият период през 2024 г. закланите говеда са 11 040 броя. Иначе казано, при говедата намалението е с около 9,4%.
За първото тримесечие на 2025 г., в кланиците са добити 2131,4 тона кланично тегло говеждо месо, което представлява увеличение с 3,8% в сравнение със същия период на 2024 година (2 053,4 тона). Общият тренд показва, че въпреки намаляването на броя заклани говеда, добивът на месо от говеда се увеличава, което е положителен знак за ефективността на месопреработвателната индустрия.

Източник: iStock
При говеждото месо у нас, българското е не повече от 20%, останалите 80% доставяме от ЕС. Вносът на месо от европейските доставчици вече не се ограничава само до замразени продукти. Все по-важна роля заема внасянето на охладено месо, което запазва по-добре своите вкусови и технологични качества. Почти целият внос идва от държавите членки на ЕС - водеща е Полша, следвана от Италия и Нидерландия.
Производство на говеждо месо в ЕС - къде сме ние
Страните от ЕС, произвеждащи най-много говеждо месо, са: Франция (20%), Германия (15%), Италия (11%), Испания (10%), Полша (10%), Ирландия (9%). Посочените шест държави произвеждат общо 75% от цялото говеждо месо в ЕС.
Производството на българско говеждо месо като дял в ЕС е незначително - едва 0,1% от добива на говеждо в Общността.
От друга страна, най-големите вносители на говеждо месо от страните от ЕС са Полша, Италия и Нидерландия, показват данните на НСИ за миналата година и за първото тримесечие на тази.
България внася говеждо месо, като вносът й през последните години се увеличава. Страната ни въпреки малкото си производство, реализира износ на говеждо, като за миналата година доставките са почти изцяло само за една страна - Турция, показват данните на НСИ.