Русия има амбицията да се превърне в голям играч на глобалния пазар за пилешко месо, възползвайки се от ситуацията с вируса по свинете в Китай.

Страната започна да изпраща пилешко месо в Китай за първи път от времето на СССР. Това се случва в следствие на търсене на по-евтини алтернативи на свинското, след като стана ясно, че ситуацията с епидемията е доста сериозна. Според анализаторите втората най-голяма икономика в света може да загуби 30% от свинете си. Такова стечение на обстоятелствата обаче е добре дошло за Русия, която иска да развие птицевъдната си промишленост и да се превърне в основен доставчик за повече страни, пише Bloomberg.

Необходимо е време черноморската страна да преодолее вече доказалите се конкуренти на пазара в лицето на САЩ, Бразилия и ЕС. Тъй като Русия удвои производството на птиче месо през последното десетилетие, тя вече е способна да посрещне нуждите на Китай и се нарежда на шесто място в света като производител на птиче месо.

Китай обаче дълго не е позволявала вноса на пилешко месо от Русия заради опасения от зараза, но след шестгодишни преговори страните постигат консенсус. Само за април руски производители са изпратили 54 тона от хранителния продукт до Пекин. А Руската национална асоциация за месо е заявила, че може да изпрати десетки хиляди тона за няколко години.

Вносът на пилешко месо няма да реши проблема на Китай и страната ще трябва да внася и свинско. Но в сравнение с пилешкото, Русия е малък износител на свинско месо. В дългосрочните ѝ планове влиза тя да започне доставки за Китай, Южна Корея и Япония.

Русия, която преди две десетилетия беше най-големият вносител на птиче месо, сега изнася за страни в Африка и Азия. Руската национална асоциация за месо твърди, че ако се използва целият капацитет, производството може да нарасне с няколкостотин хиляди тона.

"Ние имаме зърно да захраним птиците и сме натрупали опит през годините", казва ръководителят на сдружението Сергей Юшин.