Цените на свинското месо в Китай стигнаха до рекордно високи нива през четвъртото тримесечие на 2019 година заради последствията от Африканската чума върху отглеждането на свинете. Повишаването на цените се случи въпреки увеличения внос в азиатската страна.

Цените на свинското месо нараснаха с 30% през юни спрямо същия период за миналата година според Министерството на земеделието и селските райони, пише South China Morning Post. Това се дължи на разпространяването на заболяването, което не може да бъде овладяно и води до понижаване и на производството.

"Цената на свинското месо е напът да надмине предишния рекорд от 2016 година, когато стигна върха си през четвъртото тримесечие", заявява Пан Ченжун, анализатор на състоянието на животните за Robobank.

Очаква се цените на другото месо, включително пилешкото, също да нараснат, като това ще окаже влияние върху разходите на потребителите.

Според Пан за килограм свинско ще се плаща по 30 йени или 4,36 долара, а за по-големите свине над 120 килограма - 22 йени. През юни цената за свинско месо се задържа на 21,59 йени за килограм.

Най-скъпо свинското месо е било преди 3 години, когато фермерите са отказали да умъртвят животните заради умишлено намаляване на броя им през 2014 година и е имало дефицит.

Според доклада на Rabobank продукцията на свинско месо в Китай за 2019 година ще намалее с 25% и с още между 10 и 15% през 2020 година.

В своя доклад за третото тримесечие Dutch bank посочва, че се очаква доставките на свинско месо да нараснат през втората половина на 2019 година. Това ще допринесе към увеличения внос на протеина в Китай, тъй като страната се опитва да компенсира намалялото местно производство.

По думите на Пан вносът в Пекин ще се увеличи с 3 милиона тона до края на годината, което е три пъти над внесените 1,19 милиона тона през миналата година. През юни доставките са се увеличили с 62,8% до 160 467 тона, което възлиза на общото количество от 818 703 тона за първата половина на годината.

Предвид факта, че Китай е най-големият производител и консуматор на месо, ефектът от Африканската чума е особено осезаем вече и на световните пазари. Намалелите свине, които се отглеждат в страната водят и до вноса на по-малко соя, с която се хранят животните.

Заболявания като Африканската чума ще продължат да оказват негативно влияние върху световното производство на протеин. За да се възстанови производството на свинско месо в Китай до нормалните му стойности, ще са необходими повече от 5 години. Това е така заради липсата на превенция срещу подобни епидемии.

Дефицитът на свинското месо се случва в момент, когато броят на представителите на средната класа в Китай, Индия и други развиващи се страни от Югоизточна Азия се увеличава.

Според Дирк Файфър, професор по ветеринарна медицина от Университетът Сити в Хонконг, производителите, които са целели да натрупат капитал от нарастващата консумация на свинско и друго месо, не са инвестирали правилно средствата си, за да предпазят животните от заболявания.

"И как ще се поправи това сега? Цените на свинското месо ще карат хората да купуват пилешко. В резултата на това фермерите могат да концентрират усилията си да произвеждат повече птиче месо и това да доведе до зараза и по него", заявява Файфър.

Африканската чума ще окаже ефект и върху икономиката, тъй като част от доходите на средната класа се харчат за месо, а това допринася за растежа на БВП. Средната класа в Китай е около 400 милиона души или 28,6% от населението от 1,4 милиарда души.

Икономисти от Capital Economics предупреждават, че китайското потребление ще се понижи заради инфлаацията предвид индекса на потребителските цени, за които се очаква да достигнат до осемгодишен връх.

"Това ще доведе до спад в реалния доход и вероятно ще доведе до по-нататъшно влошаване на потребителските настроения", се казва в доклада.

От първото избухване на огнище на Африканска чума по свинете в провинция Ляонин през август 2018 година болестта е засегнала животни в цялата страна. Китай е била принудена да унищожи повече от 1,1 милиона прасета от приблизително 350 милиона.

Според данните на Rabobank женските прасета-майки са намалели с 26,7%, а големите свине над 120 килограма с 25,8% в края на юни спрямо същият месец за миналата година. Но според доклада на някои места последствията са още по-големи, като броят на свинете е намалял с между 40 и 60% от миналия август. До края на 2019 година прогнозата е общия спад на прасетата да стигне до 50%.

"Никой по света не знае какво точно да прави, защото това което, имаме в Китай, е 50% от голямата световна популация и е близо наполовина от територията на страната. Това е такова количество биомаса, че няма бързо справяне с проблема", посочва Файфър.

Африканската чума качи цената на свинското със 7% за месец

Африканската чума качи цената на свинското със 7% за месец

Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци

Ситуацията в България

България внася 2/3 от свинското месо от Европа, която е нетен износител на суровината. Тъй като Китай е най-големият износител на протеина, се очаква цените да се повишат на световния, както и на българския пазар.

Прогнозата за страната ние не е розова според специалистите.

"Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време", твърди Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите.

По думите му съществува опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл, което ще доведе до загуба на работни места, поминък и приходи за държавата.

По данни на Българската агенция за безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.

Броят на закланите свине у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 година е стигнал до 175 000 спрямо 151 000 за същия период на 2018 година. Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 милиона прасета.