Най-значителен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за тази и следващага година, разгледано в световен мащаб, ще се наблюдава в Източна, Централна и Западна Африка, както и в Южна и Югоизточна Азия. В същото вреве, икономиките на Европа и САЩ ще растат с най-бавни темпове. Това става ясно от консенсусната прогноза на Мюнхенския институт за Икономически изследвания (ifo), пише "Ведомости".

Икономическите оценки на германския институт са публикувани в доклада за резултатите от "Проучване на икономическите експерти".

Според доклада, през 2023 година БВП на страните от Източна Африка ще нарасне с 8%, на Западна Африка - с 5,2%, на Централна - с 4,7%. Приблизително същия ръст, т.е. 4,6-4,7%, се прогнозира да имат икономиките на Южна и Югоизнточна Азия.

По-дългосрочно, до 2026 г., развитието на икономиките на държавите в тези региони се прогнозира да е с темпове от 4 до 8% годишно.

Оценките на експертите, анкетираните от IFO, са доста песимистични относно БВП на Европа. Предвижданията са, че през 2023 г. растежът на икономиките в еврозоната няма да надхвърли 1%. До 2026 г. показателят ще достигне 2-3% годишен ръст на БВП.

В региона на Северна Америка се очаква умерен растеж в следвашите години, според германските експерти - през 2023 г. той ще бъде 1,6%, а до 2026 г. ще нарасне до 2,4%.

В условия на санкции - руските авиопревози се опитват да "пробият" в ... Африка

В условия на санкции - руските авиопревози се опитват да "пробият" в ... Африка

Цените на самолетните билети към африканските страни нараснаха