"Росавиация" (държавната Федерална агенция за въздушен транспорт) предлага на руските авиокомпании да открият директни пътнически полети до Източна и Южна Африка, съобщава "Комерсант", позовавайки се на свои източници.

Вестникът пише, че през януари "Росавиация" е изпратила писма до превозвачите, с въпрос дали те се интересуват от директни полети до страните от Африка: ЮАР, Етиопия, Кения, Мавриций, Намибия, Сенегал, Танзания, Уганда и Непал.

Идеята за пускане на директни пътнически полети до страни от Африка е била обсъдена и на среща с ръководни представители на авиокомпании, но все още не се е стигнало до "конкретни инициативи", казва източник, близък до Министерството на транспорта.

Събеседниците на "Комерсант" от две авиокомпании отбелязват, че са готови да разгледат всяко от направленията, но само при наличие на гаранции за сигурността на самолетите им с двойна регистрация.

В същото време, друг източник от авиационната индустрия се съмнява, че авиопревозвачите с "разрешени" лайнери за дълги разстояния, ще ги пренасочат от "популярните и печеливши дестинации като Турция, Египет и Тайланд".

Освен това, според източника, сред страните от Африка има региони, тясно интегрирани към западната икономика, които "едва ли ще рискуват да приемат "неразрешени" самолети от Руската федерация".

Преди пандемията, от Русия към африканските страни през Европа летяха предимно чартърни полети и частни самолети. След 2020 г. обаче, поради затварянето на границите, нараснаха (значително) както интересът на Русия към тези страни, така и цените на самолетните билети, отбелязват участници на туристическия пазар.

С колко пътнически самолети разполага Русия

С колко пътнически самолети разполага Русия

Предвижда се доставка и на нови самолети за "Аерофлот"