Флотът на руските авиокомпании сега включва общо над 1000 самолета и удовлетворява цялото търсене на авиопревози. Това съобщи руският министър на транспорта Виталий Савелиев, цитиран от "Известия".

"Руските авиокомпании разполагат с флот от общо 1164 пътнически самолета. Това удовлетворява напълно търсенето на вътрешни и международни превози", казва той.

Савелиев също така отбелязва, че пътникопотокът на руските авиокомпании през 2022 г. възлиза на общо 95 милиона души, при 111 милиона човека за предходната година. По думите на транспортният министър на Русия, през 2023 г. се очаква показателят да бъде, над 101 милиона души превозени от руските авиокомпании. Той допълва, че руските авиокомпании планират да увеличат броя на полетите в лятното разписание за 2023 година.

Освен това Савелиев заявява, че се планира намаляване на субсидиите за руските авиокомпани, пропорционално на броя на закупените от чуждестранни лизингодатели самолети.

Преди дни министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров съобщи, че се планира до 2025 г. да бъдат доставени повече от 60 нови самолета на държавната авиокомпания "Аерофлот". Той посочи тогава, че планираните доставки на самолети, са по-конкретно: 34 броя Superjet, 18 броя МС-21 и 11 броя Ту-214.

А преди това, на 30 декември 2022 г., руското правителство удължи с две години възможността за по-нататъшна експлоатация на чуждестранни самолети от руски превозвачи. Два дни по-рано, т.е. на 28 декември, правителството удължи сертификатите за летателна годност на чужди самолети до края на следващата година.

Airbus изостава с изпълнението на поръчките за самолети

Най-големият авиостроител в света изостава с изпълнението на поръчките за самолети

За ноември има 14 отказа на вече поръчани самолети