Цената на медта днес се повишава, сочат данните от търговията на декемврийските фючърси на борсата Comex, като покачването е с 0,57% до 3,4 долара за паунд (около 0,45 килограма).

Прякото обяснение за това е, че след официалната почивна седмица в Китай, който е най-големият потребител на този метал, търговците се връщат към търговията.

На Лондонската борса за метали (LME), при затварянето на търговията в петък, цената на тон мед с доставка след три месеца се понижи с 1,97%, до $7457,5 за тон, на алуминия - с 2,05%, до $2299, а при цинка понижените беше най-голямо - с 4,13%, до $2991,5 за тон.

Миналата седмица китайските борси бяха затворени поради т.нар. "златна седмица" продължила в страната от 1 до 7 октомври включително. Така в понеделник, преди отварянето на търговията в Европа и САЩ, медта поскъпва. При това борсите в Южна Корея и Япония са затворени.

Пазарите на метали продължават да преценяват основните фактори влияещи на търговията, включително очакванията за търсенето на фона на рисковете от рецесия в света и в частност прогнозите за развитието на китайската икономика, както и перспективите за предлагането.

През седмицата пазарите ще очакват протокола от септемврийското заседание на Федералния резерв (Фед) на САЩ и статистиката за инфлацията в страната за септември. Тези данни могат да дадат насоки за по-нататъшната политика на Фед относно основната лихва, което може да повлияе на курса на долара, към който пък са "чувствителни" суровините, включително цената на медта.

Медта умерено поскъпна, каква е причината за пазарния оптимизъм

Медта умерено поскъпна, каква е причината за пазарния оптимизъм

Наблюдава се леко повишение и при цената на цинка