Цената на медта на международните пазари тази сутрин умерено се повиши, показват данните от търговията, пише Прайм. 

По-конкретно, тази сутрин фючърсите на медта за септември на фондовата борса Comex се покачиха с 0,58% до 3,49 долара за паунд (около 0,45 килограма).

На Лондонската метална борса (LME), като се имат предвид резултатите от предишната търговия, цената на тон мед с доставка след три месеца се увеличи с 1,33%, до 7637 долара.

Причината не е производствена, а цените на един от най-използваните метали в света се е повлияла от общия оптимизъм след обявяването на решенията на Федералната резервна система на САЩ (Фед).

От оптимизма се повлия и цинка, чиято цена се повиши с 0,49%, до 3054 долара за тон, докато при алуминия повишението е незначително - с 0,04%, до 2422,5 долара за тон.

Федералният резерв на САЩ вчера за втори пореден път повиши основната лихва със 75 базисни пункта - до ниво от 2,25-2,5%.

Това решение на американския регулатор съвпадна с прогнозите на анализаторите и американските фондови пазари реагираха с оптимизъм, като индексите се повишиха с 1-4% в сряда. Азиатските индекси днес също са на положителна територия.

Котировките на медта са индикатор на състоянието на световната икономика - какво показва той

Котировките на медта са индикатор на състоянието на световната икономика - какво показва той

Връзката между цените на медта и политиката на централните банки