Котировките на медта на международните пазари се считат за индикатор за "здравето" на световната икономика, тъй като металът се използва в широк спектър от сектори, включително строителство, електроенергетика и производство на автомобили.

Преди няколко дни котировките на медта паднаха до 17-месечно дъно и това е повод за безпокойство, пише в анализ на Reuters, на основата на експертни мнения. Цените на медта на борсата COMEX паднаха до 3,50 долара за паунд (около 0,45 кг), което е най-ниското ниво от февруари 2021 година. На Лондонската метална борса (LME) котировките паднаха под 7900 долара за тон.

През март цените на медта на COMEX достигнаха исторически връх над 5 долара за паунд, на фона на надеждите за възстановяване на икономическата активност в Китай след отпадането на блокирането заради Covid.

Цените на метала тогава бяха подкрепени и от опасения относно проблеми с доставките, свързани с конфликта в Украйна. Котировките на LME през март скочиха до 10 600 долара за тон. Енергоносителите и селскостопанските продукти също поскъпваха, като при тях тенденцията се запази.

Обаче затягането на политиката на големите централни банки в света в опит да се овладее растящата инфлация, поражда опасения за възможна рецесия.

Данните за индустриалните сектори на много развити икономики вече сочат забавяне на активността. Освен това, Пекин отново се бори с коронавируса чрез затягане на карантинните мерки, което поражда опасения относно свиване на търсенето на стоки.

Цените на медта се колебаят - от какво зависи посоката им

Цените на медта се колебаят - от какво зависи посоката им

Инвеститорите са предпазливи, защо ли

"Перспективите за пазара на медта като цяло се влошиха. Китайската икономика трудно се възстановява, тъй като властите се придържат към политика на нулева търпимост към коронавируса. В същото време, затягането на парично-кредитната политика в САЩ и други страни, се отразява негативно на потребителските нагласи", отбелязва Оле Хансен от Saxo Bank.

По думите му, "продажбите са свързани с необходимостта от съкращаване на позициите за медта, преди летните ваканции. Освен това, крупните хедж фондове, които купиха мед по време на ралито, сега започват да се съмняват в перспективите на този метал, на фона на задаващата се рецесия".

Всяко увеличение на търсенето от Китай незабавно би довело до стабилизиране на цените на медта, смятат анализатори от ANZ, особено като се има предвид, че запасите от много цветни метали са близо до минималните си нива спрямо много години назад.

Котировките на медта сигнализират, че нещата в глобалната икономика не вървят особено добре, се обобщава в анализа на Reuters.

И все пак, динамиката на международните пазари на медта сигнализира не само за негативни икономически перспективи. Снижаването на цените на метала е свързано и с известно отслабване на инфлационния натиск. Което пък означава, че Фед на САЩ може да завърши цикъла на повишаване на основните лихви по-рано от очакваното, според някои анализатори.

Готов ли е паладият да се "върне в играта"?

Готов ли е паладият да се "върне в играта"?

Цената на този твърде важен метал за производството на автомобили напоследък се срина - какво следва