Пандемията от COVID-19 нанесе огромни щети на германската икономика през последните две години. Загубите в добавената стойност на брутния вътрешен продукт, предизвикани от ограниченията и другите мерки за борба със здравната криза в Германия възлизат на около 350 милиарда евро. Това показва анализ на Института за германска икономика в Кьолн (IW), на извадки от който се позовава агенцията dpa.

Според експертната оценка на IW, значителна част от тези загуби се дължат на намаленото частно потребление, ограничено, наред с други неща, от блокирането на икономическия и социален живот, отбелязва Deutsche Welle.

Въпреки че БВП на Германия може да се върне до нивата преди пандемията до края на 2022 г., дори тогава ще има "забележима празнина" в икономическата производителност, която нямаше да съществува, ако не беше пандемията, се казва в доклада на института.

"Само при условия на силен икономически растеж през следващите няколко години ще бъде възможно стъпка по стъпка да се запълнят пропуските в добавената стойност и доходите, причинени от пандемията", се подчертава в документа.

Продажбите на нови коли в Германия записаха 30-годишно дъно

Продажбите на нови коли в Германия записаха 30-годишно дъно

Броят на регистрираните нови автомобили през 2021 г. в Германия е намалял с 10%

Тази година германското правителство очаква брутния вътрешен продукт на страната да се увеличи до 3,6%. Според предварителни данни на германската федерална статистическа служба (Destatis), БВП на Германия е нараснал с 2,7% през 2021 г., след като бе спаднал с 4,6% през 2020 година.