Пред туризма у нас се задава голям кадрови проблем и много неясноти около старта на сезона по Черноморието. По думите на хотелиера Венелин Ташев миналата година той е работил с персонал от 250 души, тази година до момента е наел едва 50 души. Това заяви той през БНР.

"Така и не можахме да ги назначим заради пандемията миналата година. Свършиха им договорите за борсите и хората останаха без никакви пари и когато ги потърсихме в края на юни и началото на юли, вече всички бяха по чужбина. По този начин си изгонихме кадрите и в момента не знаем с кого ще работим! Тепърва започваме да прозвъняваме на старите кадри и да започваме да търсим хора от други дестинации. По думите му ще се търсят служители от Молдова, Украйна, а може да се стигне и до Египет.

Заплатите едва ли ще се повишат, основно заради нестабилната ситуация и неяснотите. Трудности ще има при всяка позиция.

Трудно ще е за всички позиции, а нивата на заплатите не могат да бъдат променяни заради нестабилната ситуация и неяснотата ще има ли туристи, добавя Ташев.

Според хотелиерът новото правителство трябва спешно да реши за визите за руснаци и за трети страни като Турция, арабските страни, за тестовете и за начина, по който ще влизат туристите.

"Това трябва да бъде обявено в другите държави. Ние още не знаем с кои полети ще отваряме, с кои туристи ще работим." Според хотелиерът, ако се действа адекватно, може да има туристически сезон през юли и август.

Не се сбъднаха и надеждите на туристическия бранш за едно по-силно начало на летния туристически сезон, който започва от 1 май. Масово чуждестранните туристи се отказаха от своите резервации в България, тъй като няма ясни правила за пристигането им в страната, пише pariteni.bg.

По думите на управител на хотел на Черноморието Иван Николов има цялостна липса на резервации. А резервациите, които са били вече направени, са успели да спасят, защото предлагат на туристите компенсации за PCR теста.