Мексико и Европейският съюз трябва да сключат нова сделка за свободна търговия "в рамките на следващите няколко седмици", въпреки факта, че все още има няколко трудни области, които да се договорят, съобщи пред Reuters висш мексикански държавен служител.

Финалните преговори между Мексико Сити и Брюксел ще стартират в начлото на февруари, като се очаква да приключат бързо, съобщи заместник-министърът на икономиката на Мексико Хуан Карлос Бейкър.

"Работим, за да постигнем това през следващите няколко седмици", каза Бейкър.

Мексико и ЕС се стремят да актуализират своето търговско споразумение от 2000 г., което обхваща промишлените продукти, като добавят селскостопански продукти, държавни поръчки и инвестиции. Те вече проведоха 8 кръга преговори, които са ползотворни и за двете страни.

Мексико Сити и Брюксел искат да демонстрират стремежа си към отворени пазари и свободна търговия в момент, когато САЩ се затварят при управлението на президента Доналд Тръмп.

За Мексико сделка с ЕС може да бъде част от стратегия за намаляване на зависимостта от Вашингтон. Страната търси нови пазари, тъй като САЩ е дестинация за близо 80% от износа й. Това става още по-належащо, като се има предвид заплахата на Тръмп да премахне Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA).

ЕС продължава политиката да търси все повече партньори, като е на прага на приключване на търговско споразумение с Япония, а постепенно задълбочава търговските си връзки и с Китай.