Lehman Brothers Holdings заяви, че планира да продаде мажоритарния си дял от своето инвестиционно подразделение и с отделянето на активите си в недвижими имоти ще се опита да повиши капитала си, съобщава Ройтерс.

Четвъртата по-голямата компания на Уолстрийт - Lehman обяви по-големи загуби от очакваните - 3,93 милиарда долара, причинени от обезценяване на активите в размер на 5,6 милиарда долара.

Това е необикновено време за нашето производство и мъчителен период в нашата история, заяви изпълнителният директор на Lehman Ричард Фулд.

От Lehman подчертаха, че ще намалят участието в „отровни ценни книжа" , включително ще намалят и участието си в ипотеки наполовина, ще понижат годишния си дивидент на 5 цента от 68 цента на акция.

Ръководството на Lehman каза, че възнамерява да отделят 25 милиарда долара от вложените 30 милиарда долара в недвижими имоти в отделна публична компания.

От компанията посочиха, че три четвърти от нетната загуба на обикновените акционери е 4,09 милиарда долара или 5,92 долара за акция. Нетните приходи са отрицателни, в размер на 2,9 милиарда долара, което е резултат от обезценяването на активите.

Продавайки инвестиционното си подразделение компанията се надява да увеличи капитала си. Отделяйки активите в недвижими имоти компанията възнамерява да намали вредните инвестиции, които свиха пазарния дял на Lehman с повече от 40 милиарда долара от февруари 2007 година.

Lehman регистрира обезценявания на активи и загуби в размер на 7 милиарда долара от началото на кредитната криза.

Загубите от ипотеки „разбиха" капитала на Lehman и се налага продажбата на  Neuberger и преобръщане на стратегията, заяви Томас Русо, директор в Gardner, Russo & Gardner in Lancaster.