Израел няма да може да се спаси Европа от кризата с доставките на газ, тъй като е малко вероятно да повиши нивото на своя износ. Това заяви високопоставен израелски служител пред Bloomberg. По този начин надеждите на Стария континент бяха попарени.

Уди Адири, който е генерален директор на израелското енергийно министерство, заяви, че комитет на кабинета, отговарящ за политиката на страната, свързана с газа, няма да препоръча на Израел да увеличи износа на синьо гориво. ПРичината: за страната е важно да осигури собствените си доставки на газ и електричество.

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ с още 32%

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ с още 32%

През ноември цената на синьото гориво може да достигне до 126,76 лева/МГВч

Понастоящем Израел ограничава износа на газ, който представлява около 40% от годишното производство на газовите компании. Фирмите призовават правителството да им позволи да изнасят повече, заради тежката криза в Европа и относително малкия вътрешен пазар - в сравнение с огромните запаси на газ.

Природният газ осигурява около 70% от израелското производство на електроенергия. През последните години няколко големи офшорни газови находища започнаха да текат в Израел и страната изнася за страни от Средиземноморието.

Газовото находище "Левиатан", открито през 2010-а година, заедно с други находища, открити в морето на Израел през последното десетилетие, като Тамар, Кариш и Танин, би трябвало да помогнат на страната да стане енергийно независима.

Путин е наредил да се взриви пазарът на газ в Европа?

Путин е наредил да се взриви пазарът на газ в Европа?

Каква е стратегическата цел на Кремъл?

Американската компания Chevron също има интерес към находището и миналата година закупи Noble Energy в първата голяма сделка в петролната индустрия на САЩ от началото на пандемията.

Междувременно цените на природния газ в Европа продължават да бъдат на рекордно високи нива. В четвъртък цената на газа на едро във Великобритания, както и на европейския показател в холандския център TTF се повишиха. По-студеното есенно време увеличава търсенето на отопление.

На този фон европейският пазар продължава да се чуди за това колко допълнително газ ще реши да достави Русия тази зима. И на каква цена.

Тази седмица от Европейската комисия заявиха, че "настоящите увеличения на цените вероятно ще бъдат временни". Истината обаче е, че дори и след като пазарът евентуално се стабилизира следващата пролет, цените ще останат по-високи от средните през последните години.

Русия предложи повече газ на Европа. Анализатори не смятат, че това ще се случи

Русия предложи повече газ на Европа. Анализатори не смятат, че това ще се случи

Въпреки обещанието на Путин, страната може и да няма капацитет да продава повече