"Булгаргаз" иска ново поскъпване на природния газ от ноември до 126,76 лева за мегаватчас, съобщи БНР. Заявлението на дружеството вече е публикувано от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според него държавната компания настоява цената да стане струва 126,76 лева/МГВч.

За последен път цената на природния газ беше променена в началото на октомври с 36%. Причина както за предишното, така и за бъдещото поскъпване е изменението на цената на международните пазари.

"Булгаргаз" иска газът да поскъпне със 17%

Цената на газа може да удари 10-годишен рекорд

Дали това ще се случи ще разберем на 1 септември

От 2019-а година България предоговори договорите си с основния доставчик "Газпром експорт" и те станаха обвързани с котировките на международните пазари. А цената се определя от енергийния регулатор всеки месец. Толкова съществено поскъпване се очаква да се отрази и върху цената на парното и топлата вода. За нея беше обещано, че ще се запази поне до Нова година.

Според справка на сайта на "Булгаргаз" цената на природния газ за десет месеца се е увеличила в пъти. През януари мегаватчас се е продавал за 26.93 лева, а сега струва 94.54, съобщава БНТ.

КЕВР ще проверява дали искането е обосновано преди да вземе решение дали да го одобри или не.

Експерт: Очаква се цените на газта рязко да спаднат през пролетта

Експерт: Очаква се цените на газта рязко да спаднат през пролетта

Мартин Владимиров, директор в Центъра за изследване на демокрацията, пред Money.bg