"Булгаргаз" иска увеличение на цената на природния газ от септември. Компанията е подала заявление за повишение на цената от близо 17 на сто от 1 септември, става ясно от доклада на работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според оценките на газовата компания суровината трябва да се продава за 67,33 лева за мегаватчас спрямо 57,60 лева през август.

Това е цената на суровината без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, която ще заплащат потребителите на държавния гигант. Ако решението бъде прието от регулатора, цената на газа ще удари 10-годишен рекорд.

Цената на природния газ поскъпна драстично с близо 70%

Цената на природния газ поскъпна драстично с близо 70%

Според енергийните експерти е много вероятно цената да продължи да расте

От месеци газовият оператор предупреждава за продължаващ ръст на цената на газа на европейските пазари, които са референтни за нашата страна. С промяна от 2020-а година цената на природния газ от "Газпром" се изчислява по нова хибридна формула, в която се включва като компоненти цената на алтернативните горива и цената на газа, търгуван на хъбовете в Европа.

Причините за повишаването на цените на газа са много, но основната са полупразните хранилища в Европа и липсата на баласиран втечнен газ. В момента основните доставки на втечнен газ са насочени към Азия, където цената по традиция e по-ниска. Прогнозите на пазарните анализатори са, че през тази зима цената на газа в цяла Европа може да достигне рекорди.

Цените на природния газ в САЩ поставиха 8-годишен рекорд

Цените на природния газ в САЩ поставиха 8-годишен рекорд

Производителите не бързат да вдигат добива

Работната група на КЕВР е анализирала заявлението на "Булгаргаз" и потвърждава изчисленията на оператора. Докладът ще бъде разгледан на открито заседание в комисията, което ще се проведе на 25 август. А дали цената на газа ще поскъпне ще стане ясно на 1 септември.