Горещините в Запада започват да отслабват, но цените на природния газ все още не могат да се охладят, пише The Wall Street Journal. Търсенето на горивото е високо заради повишеното потребление на климатици и случаите на пресъхнали водоеми край водноелектрически централи в страната. Прогнозите са за увеличен износ и продължаващо топло време, което ще намали запасите и ще увеличи цените.

От месец април насам цените на природния газ се покачиха с 37 процента, а спрямо миналата година са двойни. Във вточник те достигнаха $4,027 за милион британски термални единици.

Цените са най-високи за летния сезон от 2014 г. насам, но засега производителите не са изкушени да вдигнат добива. След години на презасищане на пазара, големите производители от Апалачите, които движат американския пазар, спазват плана си за сравнително равен добив, акумилиране на кеш и оставяне на цените високи.

Решението им кара анализатори и трейдъри да прогнозират ниски запаси през отоплителния сезон, а прогнозите за цените се повишават. "Не очаквахме да достигнем $4 толкова бързо", казаха анализаторите на JPMorgan Chase & Co.

Те прогнозират, че средната цена през четвъртото тримесечие ще бъде $3,80. Предходната прогноза бе за $3,10. Goldman Sachs също повиши прогнозата си с 13% до $3,50.

По-ниското производство е основната причина за по-скъпия газ. Високото търсене в чужбина също има ефект, като износът за Мексико поставя рекорд през юни.