Цената на природния газ поскъпва средно с 11,5% всеки месец от началото на годината. Проверката показва, че през януари 2021 г. стойността на синьото гориво е била 26,93 лв. за MWh. След решение на КЕВР, през месец юни цената, по която "Булгаргаз" като обществен доставчик ще продава природен газ ще бъде 45,27 лева за MWh. Сравнено с началото на годината, повишението е с 68,10%. Увеличението обаче няма да засегне клиентите на топлофикациите, коментираха от регулатора. Това е така, защото КЕВР взе решение те да бъдат определяни за срок от една година. По този начин битовите потребители са защитени от ценовите скокове.

Боян Рашев: Цената на газа ще се изстреля и това не е добра новина за България

Боян Рашев: Цената на газа ще се изстреля и това не е добра новина за България

Съществува вариант ТЕЦ-овете да преминат на синьо гориво, което ще изстреля цената на тока, смята екологът

Защо цената расте?

Основната причина за възходящата цена на газа е хибридната формула за нейното определяне след предоговарянето с "Газпром" и отвързването от дългосрочния договор за цената на тръбопроводния газ. Така основната тежест в момента в ценовата формула има стойността на синьото гориво, търгувано на европейските газови хъбове. Повишените тарифи на борсовите пазари и  кракият ремонт по трасето на "Турски поток" в Турция също влияят на цената. Всъщност, заради ремонта в южната ни съседка от "Булгаргаз" са провели преговори с други доставчици на природен газ за закупуване на необходимите количества по спот цени. 

За растящите цени на синьото гориво влияе още и удълженият срок за въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Гърция (IGB), заради което доставяните у нас количества азерски газ през точката "Кулата - Сидирокастро" са по-малки в сравнение с капацитета на интерконектора IGB. В началото на годината именно заради започналия внос на азерски газ цената на горивото у нас бе "задържана" като дори се стигна до понижение с около 3% на фона на увеличение от цели 17% на междунродните пазари през декември.

Припомняме, че по време на обществено обсъждане в края на януари 2021 г. изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви, че борсовите цени на европейските газови пазари за периода 1 декември - 27 януари, са се повишили с над 45 на 100. По думите му това е било заради високото потребление през декември и януари, както и заради високите ценови нива в Азия.

САЩ обмислят нови санкции заради "Северен поток 2" и "Турски поток"

САЩ обмислят нови санкции заради "Северен поток 2" и "Турски поток"

Газопроводът до Германия подкопава трансатлантическата сигурност, смятат от Вашингтон

През пролетта отчетът на "Газпром" показа, че средната експортна цена на газа на руската компания за чужбина през месеците януари-март е нараснала с 19,6% в годишно изражение и е била 193,9 долара за 1000 куб м. За сравнение, година по-рано средната цена за експорт на газа на "Газпром" е била 143 долара за 1000 куб м.

Според енергийните експерти цените на газа в момента никой не е в състояние да предскаже бъдещето развитие на пазара. Тоест, дали цената ще продължи да расте и през следващите месеци все още е неясно. Трябва да отбележим обаче, че котировките на петролните продукти и цените на европейските газови пазари не спират да се повишават.