Централните банки по света вече нямат възможност да поддържат паричната си политика прекалено разхлабена и лихвените проценти прекалено ниски, каза главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат и предупреди, че пандемията може да струва много по-скъпо от очакваното.

Гопинат посочи, че според изчисленията на МВФ, по-заразен вариант на коронавируса (SARS-CoV-2) като "Омикрон" може да струва на световната икономика още 5,3 трилиона долара, в допълнение към текущата прогнозирана загуба от 12,5 трилиона долара, съобщава Ройтерс.

Гопинат обясни, че МВФ е симулирал ситуация на това какво би се случило, ако имаше по-лесно преносим вариант от "Делта", визирайки настоящия доминиращ вариант на Covid-19.

"Нашите прогнози са, че това ще увеличи загубите в световната икономика с още около 5,3 трилиона долара. Това би било в допълнение към текущите прогнозирани загуби заради Covid кризата от 12,5 трилиона долара", поясни Гопинат.

Главният икономист на МВФ говори на събитие организирано от Световната здравна организация (СЗО), която търси 23,4 милиарда долара за ваксини и други инструменти срещу пандемията от Covid-19 чрез т.нар. "Ускорител на достъпа до Covid инструменти", управляван съвместно с ваксинационния алианс GAVI.

"Сега сме във фазата, в която страните по света просто нямат възможност да продължават да поддържат паричната политика много разхлабена и да поддържат лихвените проценти изключително ниски, тъй като виждаме растящ инфлационен натиск по целия свят", каза Гопинат.

"Помислете за ситуация, при която тази коронавирусна пандемия може да продължи по-дълго, като има и по-дълги прекъсвания на доставките. Това оказва инфлационен натиск, и тогава ще имаме реалният риск от нещо, което избягвахме досега, а именно стагфлационни опасения", добави Гопинат. (При стагфлация има слаб или нулев икономически растеж при повишаваща се инфлация).

МВФ раздаде милиарди за справяне с пандемията. Къде отидоха те?

МВФ раздаде милиарди за справяне с пандемията. Къде отидоха те?

Растат притесненията, че значителна част от парите са "потънали"

Притесненията относно варианта "Омикрон", за който СЗО отбеляза, че вече е докладван в 57 държави по света, откакто беше открит за първи път миналия месец в Южна Африка и Хонконг, "са очевиден удар за икономическо възстановяване навсякъде по света", посочи главният икономисти на МВФ.