Когато Covid-19 заля света миналата година, Международният валутен фонд раздаде $118 млрд. в заеми на 87 държави, за да им помогне да се справят с кризата. В съобщение от 15 април 2020 г. управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева препоръча на правителствата да "направят каквото е нужно", за да се справят с пандемията, но "да пазят касовите бележки", пише Bloomberg.

Денят за разплата вече наближава. МВФ настоя редица държави, получили заеми, да направят независим одит на разходите - преди да получат възможността за нови средства. В Африка, Латинска Америка и други региони сметките не излизат - и дори вече има задържани.

Само малък брой от тези държави направиха одитите публични, а това, което се вижда от тях е, че значителна част от помощта - стотици милиони долари - не е използвана по предназначение, тоест за медицинско оборудване за справяне със здравната криза.

Тео Ван дер Мерве, директор в Transparency International с ресор пране на пари и антикорупция, цитира изчисления на Организацията на обединените нации, според които между 10 процента и 25 процента от парите, похарчени в рамките на обществени поръчки, се губят заради корупационни практики дори и в нормални времена. Организацията му следи разходите, направени от заемите, и заключението е, че "плашещо голяма част от ресурсите са загубени".

И макар че много от държавите обещаха да направят одит на средствата като условие за получаването им, повече от половината не са дали такова обещание.

Най-големият бенефициент е Нигерия, която получи $3,4 млрд. Както и някои други страни, тя създаде интернет страници, чрез които разходите да бъдат следени, а договорите - публични. Ключова информация обаче липсва, а технически проблеми правят достъпа до наличната ограничен.

В месеците преди пандемията МВФ изрази притеснения относно наличие на корупция и слаб контрол върху правителствените разходи в Северна Македония, но все пак отпусна $192 млн. на страната - втората най-зле представяща се в корупционния индекс на Transparency International в Източна Европа. През март в страната започна разследване заради съобщени от италиански вестник нередности при поръчките на ваксини.

В африканската република Малави одит на $91 млн., отпуснати от МВФ, показа, че за $915 хил. или няма информация, или са похарчени не по предназначение. Нередности бяха открити още в Камерун, Конго, както и в редица държави от Латинска Америка.