Украйна ще губи повече от милиард долара годишно след отварянето на газопровода "Северен поток 2 " до изтичането на транзитното споразумение с Русия през 2024 година. Това показва проучване на Международния валутен фонд ( МВФ ), пише РИА Новости.

Авторите на документа изчисляват, че през последните пет години Киев е получавал средно около 2,5 милиарда долара годишно в замяна на транзитиране на руски природен газ. Експертите прогнозират, че тези приходи на страната ще спаднат с около 40 процента тази година.

Путин обеща, но "Газпром" не изпълни: Русия няма да пусне повече газ към Европа

Путин обеща, но "Газпром" не изпълни: Русия няма да пусне повече газ към Европа

Руският държавен газов гигант "Газпром" не е резервирал очакваните допълнителни количества

"След пускането в експлоатация на "Северен поток 2", обемът на газа, преминаващ през украинска територия, може да намалее още повече. Предполага се, че приходите на Украйна от транзит ще възлизат на около 1,2 милиарда долара годишно", се казва в доклада.

МВФ смята, че завършването на газопровода може да направи енергийната сигурност на Украйна "още по-уязвима".

По-рано ръководителят на украинската държавна компания Нафтогаз Юрий Витренко каза в интервю за агенция Reuters, че пускането на "Северен поток 2" ще лиши Киев от около 2 милиарда долара годишно.

Германия спря временно сертифицирането на "Северен поток 2"

Германия спря временно сертифицирането на "Северен поток 2"

Компанията Nord Stream 2 създава дъщерно дружество в Германия

Газопроводът "Северен поток 2" се простира от руския бряг през Балтийско море до Германия и се състои от две тръбни линии с общ капацитет от 55 милиарда кубични метра газ годишно. Строителството приключи през септември, а в ход е процесът на сертифициране на компанията Nord Stream 2 AG като оператор.

В края на 2019 г. Русия и Украйна подписаха пакет от споразумения за продължаване на транзита на газ през територията на републиката, включително договор за транзит за пет години, припомня РИА Новости. Според споразумението Газпром гарантира изпомпването на 65 милиарда кубични метра газ в първата година и 40 милиарда през следващите четири. Тези договорености гарантираха, че транзитът продължава и след изтичането на предишния договор.

Байдън слага край на санкциите срещу "Северен поток 2"

Байдън слага край на санкциите срещу "Северен поток 2"

Чрез законопроект за отбраната

Ръководителят на Газпром Алексей Милър заяви, че компанията е готова да продължи транзита на газ през Украйна след 2024 г., въз основа на икономическата осъществимост и техническото състояние на украинската газотранспортна система. В същото време той посочи, че обемите на транзита ще трябва да съответстват на обемите на покупките на руски газ от компании на страните от ЕС по нови договори за доставки.