Президентът на Съединените щати Джо Байдън си е поставил за цел да премахне окончателно американските санкции спрямо газопровода "Северен поток 2", пише новинарското издание Foreign Policy. Това ще се случи чрез нов законопроект за отбраната.

Източници на изданието, цитирани от световните агенции, твърдят, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и неговите помощници са се обаждали на сенатори, за да осигурят подкрепа за оттеглянето на санкциите спрямо газопоровода.

Русия намекна, че допълнителният газ за Европа зависи от одобрението на „Северен поток 2“

Русия намекна, че допълнителният газ за Европа зависи от одобрението на „Северен поток 2“

Владимир Путин е нетърпелив спорният газопровод да тръгне

Те добавиха, че решението на администрацията на Байдън е мотивирано от намерението да запази Германия като съюзник, особено ако напрежението между Русия и Украйна ескалира в нов въоръжен конфликт.

По-рано този месец САЩ приеха нов набор от санкции срещу руски предприятия, свързани със "Северен поток 2" - ход, който беше остро осъден от Москва.

Преди малко повече от седмица сертифицирането на "Северен поток 2" беше спряно временно от Федерална мрежова агенция на Германия, заради проблеми от организационен и правен характер.

Процесът на сертифициране ще се възобнови, когато операторът със седалище в швейцарския град Цуг - компанията Nord Stream 2 AG, прехвърли акционерния капитал, свързан с немския сегмент, в собственост на германското си дъщерно дружество, отбеляза регулаторът.

Германия спря временно сертифицирането на "Северен поток 2"

Германия спря временно сертифицирането на "Северен поток 2"

Компанията Nord Stream 2 създава дъщерно дружество в Германия

От германския регулатора обясняват, че решението за сертифициране на "Северен поток 2" ще бъде взето "в оставащия срок от предвидените по закон четири месеца". Крайният срок на процедурата беше предварително обявен за 8 януари 2022-а година.

Строителството на "Северен поток 2" беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше газопроводът да бъде завършен до края на 2019 г., но строителството беше забавено заради санкциите на САЩ. Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно. Тръбите минават от руския бряг през Балтийско море до Германия.