До 2021 година на румънския пазар на труда ще са му нужни над 1 милион души, които да подкрепят икономическия растеж. Това посочва Адела Янсен от Coalition for Romania"s Development, цитирана от местния сайт Business Reviews.

Според данни на PwC северната ни съседка е сред европейските държави с най-голям дял на хората в трудоспособна възраст, които са извън пазара на труда. Делът на тази група в Румъния е над 34 на сто, като тя е изпреварена само от Италия и Хърватия.

"Като изключим пенсионерите и хората в образованието има над 1 милион активни румънци, които официално не са заети в никаква икономическа дейност. В същото време броят на безработните е около 400 000", коментира Янсен.

По нейните думи основните стъпки към промяната на тази тенденция са свързани с такива в образованието. Причината за това е, че частният сектор търси хора за позиции, които допреди няколко години не са съществували.

Експертите обясняват и още нещо - в страната има големи различия в регионите по отношение на заетостта. В икономически активните такива, като Букурещ и Клуж-Напока, има недостиг на работна ръка, докато в други има значителен брой хора, които не са интегрирани на пазара на труда.