Първи слънчеви лъчи за туризма в Гърция на фона на тъмните облаци на пандемията - телефоните в хотелите отново започнаха да звънят, пише Kathimerini.

Уебсайтовете на големите германски туроператори регистрират ръст на броя на посетителите, въпреки че бутонът "Резервирай" се натиска рядко, а повечето обаждания са ограничени до търсене на информация от потенциалните туристи това лято. Надеждата обаче остава.

Някои от големите хотелски вериги в южната ни съседка посочват, че в системи си имат достатъчно активни резервации, направени в периода преди 15 март. Обектите с вече направени резервации ще работят със до 50% заетост.

Гърция се изправя срещу Испания и Португалия в "борбата" за германските туристи

Гърция се изправя срещу Испания и Португалия в "борбата" за германските туристи

През миналата година в южната ни съседка е посрещнала 4 милиона германски туристи

Други големи групи в хотелиерството пък обясняват, че вече отчитат нови резервации, но само за месец октомври. Междувременно всички в сектора се надяват сезонът да бъде удължен до началото на ноември, за да могат да възстановят максимално загубите, натрупани през май и юни.

Основните вериги в бранша, които обслужват предимно местния пазар, заявяват, че са затрупани от обаждания от гръцки туристи, след като стана ясно, че мерките за туризма се разхлабват през следващите седмици.

Ресторантите и кафенетата в Гърция бяха отворени на 25 май, като се спазват мерки за социално дистанциране на местата. От днес, 1 юни, се възстановява работата на къмпингите и хотелите, а от 15 юни всички туристически обекти ще могат да отворят врати отново.

Преди дни най-големият германски туроператор - TUI, посочи, че активността на сайта е започнала да се усилва с голям темп, главно към Гърция, Испания и Турция. Подобна картина се наблюдава и при конкурентния гигант DER Touristik. И въпреки това много източници продължават да предвиждат, че всички нови резервации за юли и август няма да се окажат достатъчни, за да покрият очакваната отмяна от 25% на старите резервации.

В Гърция 580 хиляди служители могат да останат безработни до края на годината

В Гърция 580 хиляди служители могат да останат безработни до края на годината

Работодателите искат държавата да се възползва от европейски помощи

Според други източници на изданието германското правителство обмисля да облекчи ограниченията за пътуване на гражданите. Туристите ще бъдат посъветвани да не пътуват до страни с повече от 50 нови случая на коронавирус седмично. Сред препоръките са и да се избягва Испания, което може да доведе до тласък на резервациите към южната ни съседка.

Предвид блокирането във Великобритания, Германия е абсолютно решаваща за гръцкия туризъм, след като миналата година първата европейска икономика представляваше 3 милиарда евро или 17% от всички пътувания в Гърция със своите 4 милиона туристи.