Около 580 000 души ще загубят работата си в Гърция за периода от март до юли 2020 година заради коронакризата, показва оценка на Гръцката федерация на предприятията (SEV) в своя бюлетин за икономиката на страната.

Работодателите в южната ни съседка подчертават необходимостта от незабавно използване на 1,4 милиарда евро от европейската програма SURE. Мярката ще осигури по 483 евро на човек за период от пет месеца, пише местното издание Kathimerini.

Организацията отбелязва, че държавата ще трябва да подкрепи заетостта, която ще бъде намалена с приблизително 3,7%. Това би довело до заличаване на 155 000 работни места от началото до края на тази година. Очаква се заплащането на заетостта да се свие еквивалентни стойности на 101 000 работни места, а самонаетите, които обикновено се равняват на една трета от заетостта в Гърция, ще намалеят с 54 000.

Гърция се връща към нормалността: Над половин милион души се върнаха на работа

Гърция се връща към нормалността: Над половин милион души се върнаха на работа

Пътуванията към страната са отворени

Анализът на Федерацията на предприятията сочи, че 13 000 работни места са изгубени в сектора натуризма и 88 000 от другите икономически сектори, като се вземат предвид размерите на всеки сектор преди избухването на здравната криза. Икономиката обаче показва сезонни колебания, особено в туризма, с много по-големи нива на заетост от март до юли, преди постепенното намаляване през есента.

Бизнесът в Гърция подчертава още, че ресурсите от програмата SURE не трябва да се използват като обезщетения за безработица, а като субсидии за труд.

Гърция може да приема само туристи, преминали тест за Covid-19

Гърция може да приема само туристи, преминали тест за Covid-19

Ще има ли облекчен режим за българските туристи в южната ни съседка?