Гърция влезе в третата фаза на разхлабване на мерките и ограниченията, целящи да попречат на разпространението на новия коронавирус. Страната вече се връща към нормалността, като там се откриват средни училища, търговски центрове и други. Хората вече ще могат и да напускат областта по местоживеене, а над половин милион души се завърнаха по работните си места.

Клиентите в моловете ще бъдат задължени да поддържат социално дистанциране, както и да носят маски, за да предотвратят нова вълна на вируса.

Свободното пътуване между регионите на континенталната част и до остров Крит също ще се рестартира, като Aegean Air обяви, че постепенно ще засили връзката си във вътрешните полети с полети до Ираклион, Хания, Солун и Александруполис.

Морските пътувания също ще се възобновят - фериботите тръгват, но с ограничен брой пътници, до 50% от нормалния капацитет.

Градският транспорт ще продължи да се движи на по-малки интервали, като ще се правят масови проверки за носенето на маски.

Влаковете и междуградският транспорт от тази сутрин също се движат по редовно разписание.

Гърция може да приема само туристи, преминали тест за Covid-19

Гърция може да приема само туристи, преминали тест за Covid-19

Ще има ли облекчен режим за българските туристи в южната ни съседка?

Археологическите обекти също възобновяват дейност с необходимите мерки за безопасност за поддържане на разстояние от 1,5 метра, определяне на максимален брой посетители, маркиране на безопасни маршрути и отделни пътеки за влизане и излизане.

Заради премахването на забраната за пътуване днес в южната ни съседка имаше интензивен трафик по цялата пътна мрежа в страната.

Учениците се върнаха по класните стаи, без тези в начално училище. Паралелките са намалени на половина.

Междувременно собственици и фирми от граничните райони между Гърция и България настояват да се премахне изискването за 14-дневна карантина при влизане в страните. Причината е, че мярката пречи за управление на дружествата, съобщи БНР.

Фирмите настояват за премахване най-вече на мерките за сезонните работници и международните шофьори. По този начин хиляди хора не могат да се завърнат на работа.

Само на територията на община Петрич са регистрирани над 2 500 гръцки фирми.

Гърция отваря плажове и плажните заведения

Гърция отваря плажове и плажните заведения

Забранена ще е музиката и продажбата на алкохол

Първата фаза за нормализиране, обявена от премиера Кириакос Мицотакис, започна на 4 май.

С избухването на огнища на новия коронавирус Гърция беше една от първите европейски държави, които поръчаха затварянето на всички училища, барове, кафенета, ресторанти, нощни клубове, фитнес зали, молове, киносалони, магазини за търговия на дребно, музеи, археологически обекти, хотели и други. И страната получи похвала за действията си.

Общият брой на случаите на Covid-19 в Гърция досега е 2 834 случая, съобщи здравното министерство в неделя.

Петнадесет нови случая също бяха диагностицирани в Гърция през последните 24 часа, като общият брой на смъртните случаи от коронавируса досега е 163 души.

Гърция прави първа стъпка към проекта за Атинската Ривиера за €8 милиарда

Гърция прави първа стъпка към проекта за Атинската Ривиера за €8 милиарда

Властите в страната издадоха разрешение за събарянето на сградите на старото летище Elliniko