След облекчаването на публичното блокиране миналата седмица, правителството на Гърция сега се съсредоточава върху укрепването на икономиката. Особен акцент ще се постави върху решаващия туристически сектор, макар плановете за неговото функциониране на фона на здравната криза да предвиждат строги насоки за социално дистанциране, пише изданието Katimerini.

Подробният план, съставен от Министерството на туризма и Националната организация за обществено здраве (EODY), предвижда много предпазливо рестартиране на туристическия сектор със строги правила за хотелите и другите обекти за настаняване. Специални правила се предвиждат и за фериботите и другите форми на транспорт. Логично специалните правила ще обхващат и ресторантите, пристанищата и плажовете, след като стана ясно, че държавата рестартира туризма от 1 юли.

Планът на Атина за рестарт на туризма

Използването на маска за лице ще бъде задължително за всички видове транспорт най-рано до 15 юни. Същото ще важи и за персонала в хотелите и други туристически предприятия. Мярката ще бъде преразгледана след този период.

Целта е всички хотели да имат напълно обучен персонал за това как да се спазват безопасни разстояния и да реагират безопасно в случай на подозрение за инфекция. Местата за настаняване ще трябва и да могат да осигурят лекар на място, който да провежда диагностични тестове за Covid-19.

Персоналът на обектите също така ще бъде задължен да пребивава в единични стаи и температурата им ще трябва да се измерва ежедневно. Общите части ще трябва да се дезинфекцират редовно и да се прилагат безопасни разстояния в зоните за хранене и около басейните.

Гърция с план да рестартира туризма си: Страната е готова да посреща посетители от 1 юли

Гърция с план да рестартира туризма си: Страната чака посетители от 1 юли

Секторът допринася за около 18% от икономиката на южната ни съседка

Едно от предложенията, за което се твърди, че се разглежда от правителството, е в страната да се приемат само туристи, преминали тест за Covid-19 и дали отрицателни резултати.

След като премиерът Кириакос Мицотакис иска туристическият сезон да започне официално на 1 юли, висшите държавни служители се стремят да гарантират, че са предприети всички мерки за предотвратяване на избухването на нови огнища, особено сред така важните за икономиката на южната ни съседка туристически обекти.

Предвижда се температурата на туристите да се измерва при пристигането им в местата за настаняване, както и удостоверяване на здравния им статут чрез документ. В случай че по време на ваканциите хора проявяват симптоми или са доказано болни от новия коронавирус, те ще трябва да бъдат преместени в карантинни структури и хотели, които съответно имат сключени договори със здравната система в страната и които ще приемат само пациенти с вируса.

Освен това се казва, че правителството обмисля временното намаляване на данъка върху добавената стойност за ресторанти, барове и кафенета.

Снимка 479054

Източник: iStock

Българските туристи в Гърция

Премиерът Мицотакис заяви, че очаква единна европейска позиция за бъдещето на туризма оттук нататък. Ако това не е възможно, Гърция има готовност за двустранно сътрудничество с различни страни в сектора, допълват от местното издание.

Една от тези страни логично е България, предвид огромния туристически трафик на българи към гръцките плажове.

По-рано днес стана ясно, че Гърция вече работи по пакет мерки, които могат частично или изцяло да премахнат карантината, що се отнася до български туристи, влизащи в границите на южната ни съседка.

От дипломатическата мисия на Гърция у нас казват пред "Дневник", че още тази седмица може да се обяви двустранно споразумение между София и Атина по туристическите въпроси.

Минути след това обаче от Министерството на външните работи информираха, че публикациите във Facebook относно вече подписано двустранно споразумение между България и Гърция за пътуване на граждани без карантина не отговарят на истината.

Подобно споразумение може да предостави обща рамка, с която да се премахнат частично стриктните мерки на карантината, с цел да се улесни пътуването на граждани през летния сезон. Възможно е обособяването на зони за свободно пътуване между държавите, включително отмяна на ограниченията за преминаване на границите и по-леки режими при преминаване.

Гърция е пред нов колапс, след като епидемията погуби туризма

Гърция е пред нов колапс, след като епидемията погуби туризма

Индустрията отговаря за една пета от икономиката и една четвърт от работните места

Гърция чака 70% спад на туризма

Данни от изследване на Института на Асоциацията на туристически предприятия в Гърция (INSETE) отпреди месец показват тревожна картина в южната ни съседка. Прогнозата е, че страната трябва да се подготви за спад на германските, френските, италианските, британските и американски туристи с между 60 и 70% на годишна база. 

През 2019 година приходите на южната ни съседка от пътувания и туризъм възлязоха на 18,18 милиарда евро, което е над 18% от БВП. Именно заради евентуалните огромни загуби в сектора Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че икономиката на Гърция ще се свие с 10% тази година.

Снимка 330302