Гърция работи по план за рестартиране на туризма си след като посещенията в страната бяха ограничени в резултат на по-строгите мерки след разрастването на епидемията от коронавирус, включително забраните за международни полети.

Планът за повторно отваряне на сектора, който допринася за около 18% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, е бил представен от ресорния министър Харис Теохарис в парламента в Атина в началото на седмицата, пише местното издание Kathimerini.

Първата част от него включва въвеждането на специални протоколи за опазване на здравето, които трябва да се спазват в хотели, пристанища, туристически автобуси, летища и други места, където се събират повече туристи на едно място.

Втората стъпка са активните преговори в правителствата в държавите, които са основните туристически пазари за Гърция. Целта на Атина е да работи за по-бързото възстановяване на полетите от и до тези страни, както и за въвеждането на стандарти за общи здравни протоколи.

"Ако правителствата в Германия, Русия или Америка поставят под карантина всеки, който се е завърнал от нашата страна, тогава туристите няма да дойдат тук. Това изисква повече работа в дипломатически аспект", посочва Теохарис.

Третата част от плана включва пускането на нова рекламна кампания, представяща най-атрактивните гръцки дестинации.

Междувременно в интервю пред CNN в понеделник гръцкият министър председател Кирякос Мицотакис обяви, че Гърция е готова да отвори туристическия си сектор на 1 юли, ако постепенното разхлабване на мерките в страната през следващите седмици протече леко.

"Това, което можем да очакваме от туризма през това лято, ще бъде малко по-различно от предишните години. Ще имаме социална дистанция, може би няма да има отворени барове", посочва той.

От началото на тази седмица Гърция започна постепенно да се връща към нормалния начин на живот, като в страната отново врати отвориха фризьорските салони, книжарниците и други малки магазини.